18. Слободна зона од 3. до 8. новембра у биоскопу Arena Cineplex
Улазнице у продаји

Слободна зона

 

 

 

 

 

18. издање фестивала Слободна зона биће одржано од 3. до 8. новембра у биоскопу Arena Cineplex.  У новосадској Арени биће приказано 11 документарних и играних остварења аутентичног израза која терају на размишљање и преиспитивање. Фестивал ће бити отворен 3. новембра у 19:30h  домаћом премијером филма „Троугао туге” Рубена Естлунда, овенчаног Златном палмом на 75. Канском фестивалу.
Осим филма “Троугао туге”, међу хитовима овогодишње Слободне зоне налазе се и документарац о Боувију (“Moonage Daydream”), драма-комедија о обудовелој учитељици у потрази за сексуалним задовољством коју тумачи Ема Томпсон (“Срећно, Лео Гранде”), прича о настанку #МеТоо покрета и новинаркама које су томе допринеле са Кери Малиган и Зои Казан у главним улогама (“Рекла је…”), породична сага смештена у Њујорк осамдесетих (“Време армагедона”) са Ентонијем Хопкинсом и Ен Хатавеј…
Посебно је занимљива селекција филмова посвећена женама које пркосе конвенцијама и устају против наметнутих норми: “Корсет” – о аустријској царици Елизабети Баварској, гладној знања и жељној живота а присиљеној да једино брине о свом изгледу; “Писање ватром” – о индијским новинаркама, припадницама касте “недодирљивих” које код куће немају ни струју, али покрећу дигитално издање новина и пишу о традицији, корупцији, сексуалном насиљу над женама;
“Четири сунца и клавир” је документарац музичара Бориса Ковача о људима који живе на салашима, онако како се тамо живело стотинама година, и који су потпуно независни од система, до те мере да не добијају никакве рачуне (за комуналије) односно, “никоме не полажу рачуне”.
Компас Слободне зоне, дебатни програм, који се састоји од отворених дискусија инспирисаних темама покренутим у појединим филмовима, одржава се другу годину заредом у Новом Саду, а први пут у потпуности у нашем граду. Уредник дебатног програма Иван Миленковић и његови саговорници ове године ће дискутовати о темама обрађеним у филмовима „Прековремени рад” и „Писање ватром”. Да ли и на који начин физички рад може поново да постане политички улог биће једно од питања на Компасу након пројекције филма „Прековремени рад” у 17h, у суботу, 5. 11. у Arena Cineplex.. Учесници панела су Јелена Лалатовић, књижевна критичарка и писац Лука Трипковић из Београда.
Филм „Писање ватром”, о индијским новинаркама из касте „недодирљивих” које покрећу дигитално издање новина, послужио је као инспирација за панел о храбрости, слободном извештавању, као и напетости између професионалних новинара и центара политичке моћи. О томе ће, на Компасу 6. 11. након пројекције филма од 17 сати, у Arena Cineplex Иван Миленковић разговарати са новинарком Маријом Вучић из Београда и књижевницом Тањом Мравак из Сплита.

Овогодишњи фестивал подржали су потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србије, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институте, док је дебатни програм Компас Слободне зоне део програмске линије Друга Европа коју је подржала Фондација Нови Сад: Европска престоница културе.

Leave a comment