Када имате јасне циљеве или када се они назиру у магли неких других приоритета, кључ успеха у учењу, као између осталог и у свему осталом, састоји се у доброј организацији. 

Како се организовати питање је не само за запосленог у некој фирми, организатора неког скупа, уметника који има више поруџбина у неком тренутку, него и за све нас. Одговорити на ово питање није лако, нарочито када се у обзир узме брзина савременог живота, све захтевнији напори на послу, а уједно и социјални и породични живот сваког појединца. Организација за учење је важна у сваком сегменту и степену образовања, али чини се да њен највећи значај досеже управо у периоду студирања. Нарочито је она важна за оне који поред студирања имају посвећеност некој активности попут драмске секције или неког тренинга, за студенте који раде или за оне који су факултете уписали или наставили након тога што су створили породицу.

МОТИВАЦИЈА ЈЕ ПРВИ КОРАК

За сам живот, као и за било који животни корак неопходно је имати мотивацију. Мотивација и воља су основ за добру организацију и успех. Нарочито када неко поред учења има и друге активности и обавезе, па само учење није једини приоритет, мотивација је та која може допринети нечијем успеху. Уколико је иста проблем, то повлачи проблем недостатак жеље за неким остварењем и вероватно одустајањем од неког циља.
Зато ако је мотивација проблем треба предузети неке кораке. Најпре, треба поставити јасан циљ. То је на пример, завршити ову годину, завршити факултет, запослити се на неком послу за који је предуслов завршетак факултета. Онда треба направити план и њега се држати. Наравно, нећете моћи увек да се строго држите плана, јер просто данас је живот такав да ништа  не можемо у потпуности предвидети, али треба се држати онога што се је зацртано у вашим циљевима. При појави умора и потешкоћа, управо тај циљ и разлози зашто смо га изградили требају увек да нам буду у сећању како би нас вратили кад клонемо.

ЗНАЧАЈ ПЛАНА 

План је важна окосница добре организације. Међутим, као што је и претходно напоменуто у данашње време је тешко смислити добар план, а некад  је тешко и држати га се. Зато треба разграничити шта су приоритети приликом састављања неког плана, да ли су то постављени резултати које треба остварити тог дана (на пример, да пређете 50 страна неке књиге), или је то временски период у коме треба остварити (учити у од десет до пет), или је то да се дугорочно сви резултати остваре без обзира на непридржавање у неком тренутку (да се за двадесет дана пређе нека важна целина).
Оно што свакако треба посаветовати јесте да, шта год ви од горенаведеног узмете за приоритете, сетите се да је вама на дугорочном нивоу важно остварење вашег циља, успешан завршетак година на факултету, успешан завршетак студија. Зато, треба се трудити да можете увек да испоштујете ваш план. На пример, треба се трудити да испоштујете број страна које сте планирали да пређете, али ако не пређете толико, или не успете да пређете ништа, не клоните. Просто сутрашњи дан или неки дан од следећих дана посветите више вашем циљу. Најмањи је проблем ако не успете да испоштујете временски интервал, просто учите у неком наредном, ноћу или устаните раније ујутру. Најважније је да вам пред очима буде неки дугорочнији циљ, рецимо спремање неког испита за 20 дана и онда ће ова мања одступања од плана бити најмањи проблем.

НЕ ПОСТОЈИ ЈЕДИНСТВЕНИ СИСТЕМ 

Оно што је важно да знамо јесте да не постоји јединствени систем организације. А зашто? Из простог разлога јер нисмо сви исти људи, немамо сви исте прилике, исту концентрацију, мотивацију и способност да се боримо.  Свако од нас приликом постављања било ког циља треба да сагледа из које позиције креће, а такође и колико је спреман да жртвује. Пикасо је говорио да све што можемо да замислимо је стварно, и то је свакако тачно, али у овом случају за то је потребна и наша воља и улагања.
Постоје савети на интернету, савети ваших пријатеља и колега како да се организујете, а наравно све се то односи на постављање неког циља и плана. Оно што је неопходно јесте да ниједан савет не схватате као законом дато правило, већ као један систем у ком бисте можда могли да се уклопите спрам ваших прилика. И свака организација је на почетку тешка, после све иде природно само од себе попут неког мелодичног механизма.
На крају, важно је имати у виду, да не смемо загледани у наше планове и циљеве да се занесемо, јер то некада може скупо коштати наш социјални и породични живот, као и наше духовно и телесно благостање.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ: UNSPLASH.COM

Leave a comment