Премијерним извођењем представе Cat Claw отворена је недеља стрипа у оквиру програмског лука Друга ?Европа Европске престонице културе. Ово је уједно последњи програмски лук пред велико финале и завршницу која нас чека у јануару. 

 

Стрип хероина Cat Claw са папира прешла је на сцену Позоришта младих, кроз изванредну глуму Иване Вукчевић, у режији холандског редитеља Мајкла Хермерхорста. Поред Иване, јунаке су оживели и Саша Латиновић, у улози Булита, Слободан Нинковић као Камерон Хил, Неда Даниловић као Есктримити, Милош Мацура, Алекса Илић и многи други.

Cat Claw је храбра, самостална, спретна, одважна, непоколебљива. Биће дуалне природе… Али свесна тога, тим се игра. Забавно јој је што је преко дана уштогљена студенткиња биологије, а ноћу суперхеројка… И жена и мачка, спремна да се бори за правду, бољи свет и оне које воли. Цат Цлаw није мајка, не кува, не испуњава флоскулу “жена, мајка, краљица”, нити је то занима. Али зато што то није, она није мање жена, нити је мање женствена – речи су протагонисткиње Иване Вукчевић.

Кроз необичне јунаке, фантастичне елементе и приказе ишчитавамо друштвене проблеме присутне свуда око нас, без обзира на време у коме је стрип настао или у коме се игра представа. Глумци и редитељ на сцену су донели јединствен прикат стрип јунака и догађаја, прожетих савременим појавама.

Ипак, највећи аплауз овог пута иде екипи која није на сцени, за костимографију, сценски покрет и нарочито сценографију.

Душан Јововић аутор је сценографије и видео мапинга, који је на сцену Позоришта младих донео досад невиђену дигиталну форму, чиме је позоришне даске осавременио и модернизао до непрепознатљивости. Такав подухват дао је сасвим нову форму једној позоришној представи, која је овога пута надасве иновативна, модерна, у складу са трендом нових технологија.

Представа Cat Claw након премијерe на октобарском репертоару изведена је још два пута: 23. и 24. октобра, а о успеху који је ауторска и глумачка екипа остварила говори и чињеница да је публика на ногама овацијама наградила премијерно извођење.

 

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment