Овај дивни колач је настао приликом моје импровизације са састојцима које сам имала тренутно на полицама своје кухиње. Веома је укусан, мекан и мирисан, баш као и сваки колач направљен пажљиво и са љубављу. Мало времена и мало састојака добро укомбинованих и настаје оригиналан колач.
Потребни састојци:
- паковање мекшег кекса
- паковање пишкота
- скувана већа шоља црне кафе
- арома ванилије
- смеса за кремпиту
- 1 пудинг од ваниле
- 0,5л млека
- 4-5 мањих зрелих меканих жутих крушака
- 2-3 кашичице цимета
- неколико кашика грчког јогурта
- рукохват сувог грожђе
Нема печења, нити захтевних процедура. Веома брз и једноставан рецепт.
Тепсију на дну обложите комадима кекса који ћете натопити скуваном кафом. Након тога иде жути фил који је потребно одмах по мућењу миксером са млеком насути у тепсију јер се полако стеже, од горе сецкане крушке поређати па порављати пудингом површину. Затим поређајте пишкоте натопљене у кафу и од горе грчким јогуртом премажите уместо шлагом, затим побацајте суво грожђе одгоре да разбијемо белу монотонију. На самом крају правац – фрижидер. Ако смо уиграни ми за 15 минута имамо готов колач.
Укус цимета и ванилије, мирис кафе за, осећај расхлађеног воћа у крему, изглед шарене посластице на више спратова – оцена 10 и моја топла препорука за јесењи викенд!
Јесењи дани обилују монотонијом и воће полако завршава своју сезону стога су крушке меке и зреле таман да се искористе док не угњиле. Смеса за кремпите је често на попусту у маркетима стога сам је и затекла на својој полици кухиње када је пазарена на једној од акција. Грчки јогурт је и јефтинија варијанта од шлаг пене а и здравија стога сам се одлучила за њега. Црна кафа или капућино могу да се користе за натапање и одлично им се арома комбинује са ванилом или чак по жељи и са румом.
Колач расхладите у фрижидеру да се лепо стегне и спреман је за дегустацију. Што дуже стоји све је чвршћи и укуснији, па ви видите колико ће вам потрајати. Уживајте у свом делу и пријатно вам било!
Сузана Марјановић