ЈУБИЛАРНИ 20. ФИЛМСКИ ФРОНТ ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК У НОВОМ САДУ

Да ли волиш филмове?

 

 

 

 

 

 

Већ 20 година Међународни фестивал краткометражног играног филма Филмски Фронт доноси филмове из целог света на биоскопско платно Културног центра Новог Сада. Јубиларно издање сада већ култног новосадског фестивала одржаће се у периоду од 27. до 30. октобра на две локације: у Културном центру Новог Сада и Креативном дистрикту. Новосађани ће имати прилику да погледају око 100 краткометражних остварења која долазе из 34 различите државе.

Нека од ових остварења већ су приказивана на великим фестивалима као што су Санденс, Локарно, Кан, Берлин, Мартовски фестивал, Сарајево филм фестивал и многи други. Селектор, филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић, поделио је филмове у две такмичарске селекције – Србија/регион и Међународну селекцију.

„И овога пута могуће је наћи тематску повезаност између филмова без обзира на то из ког дела света долазе. Ковид теме замениле су критике (капиталистичког) система, миграције су и даље у фокусу, као и проблеми одрастања и сусретања са светом одраслих“, истакао је селектор.

Победнику Србија/регион селекције, у сарадњи са Филмским центром Србије, додељује се новчана награда у износу од 100.000 динара. Ове године, победнички филм бира трочлани стручни жири у саставу: сценаристкиња Маша Сеничић, редитељи Горан Николић и Марко Ђорђевић. У оквиру Међународне селекције биће додељене две награде: награда публике и награда студентског жирија.

Квалитетан пратећи програм одлика је и овогодишњег издања фестивала. Поред прве новосадске зомби шетње, која ће се одржати 30. октобра у Креативном дистрикту, током четири фестивалска дана на програму ће се наћи: два панела, изложба „Како је Lov faj променио мој уметнички живот?“, кратки анимирани филмови (АнимаФронт селекција), кратки филмови за децу (Фронтић селекција), кратки хорор филмови из целог света (ХорорФронт селекција), радионице СФX маске и режије, Биоскоп кроз шпијунку и још много тога.

Улаз на све фестивалске дане је бесплатан. Филмске пројекције се одржавају у Културном центру Новог Сада, док је део пратећег програма измештен у Креативни дистрикт. Целокупна сатница 20. Филмског Фронта доступна је на filmfront.rs. Фестивал је подржан од стане “Нови Сад – Европска престоница културе”, Града Новог Сада и Министарства културе и информисања.

 

Leave a comment