Више од 150 наставника из 110 средњих школа из 64 општине у Србији, као и 10 наставника из Македоније који спроводе програме предузетничког образовања, имало је могућност да током три дана Националне конференције наставника средњих школа, освежи и унапреди своја знања и вештине, размени искуства са колегама и ужива у различитим предавањима из различитих области, како би што квалитетније радили са својим ђацима.

Наставничка конференција је одржана

 

 

 

Одржана наставничка конференција: Шта имају заједничко – квантно рачунарство, подстицај функционалног знања, психологија, комуникација и предузетништво?

Фото: Милан Митровић

Национална конференција наставника средњих школа који спроводе програме предузетничког образовања одржана је четрнаесту годину за редом у Врњачкој Бањи. од 9. до 11. Октобра.

Овај наставнички скуп отворила је Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево, а међу предавачима били су аутор НТЦ програма др Ранко Рајовић, комуниколошкиња проф. др Тамара Властелица, психотерапеут Зоран Илић, научни комуникатор Милан Поповић, суоснивач компаније Нордеус и Нордеус фондације Милан Јововић, технички директор компаније Роблоx Немања Петровић, као и гост изненађења – Вања Булић.

Посебан панел био је посвећен Мејкерс Лабовима, просторима посебно осмишљеним за мултидисциплинарни рад ученика и наставника, које ће новооснована Група за образовање отварати широм Србије у наредних годину дана. Групу за образовање иницирала је Нордеус фондација са Центром за промоцију науке, Достигнућима младих у Србији и Иницијативом Дигитална Србија како би удружено подржали образовање у Србији.

“Улагање у наставнике се итекако исплати, јер као што су нам показала изазовна времена са којима смо се суочили, образовни систем и наставници подносе велики терет друштвених криза. Нама је зато и даље у фокусу улагање у знања и вештине наставника, а онда ће они то најбоље пренети и ученицима”, изјавио је Дарко Радичанин, извршни директор организације Достигнућа младих у Србији.

Наставници који су присуствовали конференцији преко целе године имају ваншколски ангажман спроводећи програме предузетничког образовања без икакве накнаде, а иза њих су генерације стасалих предузимљивих младих људи спремних за суочавање са будућношћу. Суочавајући се са чињеницом да захтеви друштва и глобалног тржишта свакодневно расту, наставници морају да приуште ученицима практичне активности помоћу којих ће они разумети како да учествују у свим сегментима савременог живота, повећају своје могућности при запошљавању и унапреде свој предузетнички дух. Овакав вид подршке би требало пре свега да буде пружен кроз образовање, зато је потребно оснаживати наставнике и улагати у њихово усавршавање.

Догађај реализује организација Достигнућа младих у Србији, а финансира Европска унија, Америчка агенције за међународни развој и НЦР Фондација. Конференцију су подржали и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Nordeus Фондација.

“Наша велика шанса је успех у економији знања у којој појединац доноси велику вредност за себе и друштво коме припада. Nordeus је изникао из нашег образовања, а гради глобални успех захваљујући бројним лекцијама које смо научили и ван школе. Фондацију смо основали како бисмо наше знање вратили у образовни систем и заједно са наставницима, новим генерацијама дали шансе које ми нисмо имали”, изјавио је Милан Јововић, суоснивач Nordeusa i Nordeus фондације.

Организација Достигнућа младих у Србији већ 17 година спроводи образовне програме из области предузетништва и финансијске писмености у више од 300 школа широм Србије и једна је од 120 националних организација у оквиру глобалне мреже Јunior Achievement Worldwide која постоји од 1919. године. Кроз образовне програме ове мреже годишње прође више од 10 милиона ученика, од чега 17 000 у Србији.

Извор: Стартуј

Leave a comment