Почетак новог програмског лука под називом „Друга? Европа” означио је и почетак великог финала Европске престонице културе. Први програмски сегмент „Друге? Европе”, назван „Супермоћни”, кроз инклузију и приступачност подстиче једнакост у стварању културних садржаја. Креативна синергија маргинализованих група и уметника и уметница из целе Европе, у првој половини октобра показаће да се унутар сваке особе налази одређена супермоћ. Увод у јединствену завршницу Европске престонице културе синоћ је обележила светски позната перкусионисткиња Евелин Глени која је у Градској концертној дворани одржала концерт заједно са експерименталним музичаром Силардом Мезеијем. Такође, у Галерији Матице српске, 7. октобра, отворена је изложба једног од највећих српских сликара Уроша Предића, под називом „Урош Предић за све”. Изложба је реализована по највишим музејским стандардима и омогућава приступачност и посетиоцима са инвалидитетом, свих узрасних категорија. Изложба чији су партнери узорне европске музејске установе по питању приступачности – Уметничко-историјски музеј у Бечу и Тифолошки музеј у Загребу биће отворена до 31. јануара.

Супермоћни кроз визуелну уметност

 

 

 

У оквиру програмског сегмента „Супермоћни” биће отворене још две велике изложбе, „Арт брут” и „Европа по Фејешу”. Од 10. октобра у 18 часова, пресек арт брут уметности у Европи биће представљен кроз уметничке изразе особа са проблемима у психосоцијалном функционисању, уз резиденте и богату архиву удружења Арт брут Србија. Изложба „Арт брут” до 30. октобра биће постављена у Архиву Војводине, галеријском простору Шок задруге и ходнику у пролазу и Културној станици Свилара и за циљ ће имати подизање свести о толеранцији и интеграцији уметности при друштвено маргинализованим групама. У Културном центру Новог Сада и Туристичкој организацији Новог Сада, од 11. до 23. октобра, изложба протагонисте светског наивног сликарства Емерика Фејеша, „Европа по Фејешу”, посетиоцима ће представити арт брут уметност неконвенционалног сликара XX века и протагонисте урбаних пејзажа у југословенској наиви. Отварање изложбе заказано је за 19 часова. Једна од најуспешнијих школа у Србији, Школа за основно и средње образовање Милан Петровић, јавности ће приказати своју иновативну колекцију уметничких дела кроз изложбу „Уметност за све” и демонстрирати стандарде тј. прилагођавање простора и начине излагања уметничких дела тако да она буду приступачна. Изложба ће бити постављена од 10. октобра у 12 часова у холу Ректората Универзитета у Новом Саду. За оне који ипак преферирају филмску уметност, јединствени међународни филмски фестивал „Ухвати филм” који се бави тематиком инвалидности биће одржан од 12. до 16. октобра у Културном центру Новог Сада. „Ухвати филм”  је први филмски фестивал у Србији приступачан слепима, глувима и особама са физичким инвалидитетима. Фестивал је међународног карактера јер приказује филмове из свих крајева света по избору стручног жирија, а улаз на фестивал је бесплатан.

Извођачка уметност у оквиру Супермоћних

Музичка уметност такође ће бити укључена у програм „Супермоћних”, на посебан начин, кроз наступ бечког ансамбла за савремену музику. Концерт музике на 120 децибела, бечког класично-експерименталног састава Black Page Orchestra, одржаће се 14. октобра у Градској концертној дворани са почетком у 20 часова, а улаз на концерт је бесплатан. На концерту ће се публици поделити штитници за уши, а потом извести програм састављен од савремених композиција страних и домаћих аутора. Ансамбл доноси спајање класичног инструменталног састава са снажном енергијом уз подршку електронске музике и видео-пројекција. Удружење пензионера „Сениори” реализује уметничко-активистички пројекат „Винтиџ театар” чији ће резултат бити представа „Кад порастем бићу стар/а” која ће се одржати 11. октобра у 19.30 часова у Културном центру Новог Сада. Пројекат „Винтиџ театар” окупља генерацију људи 65+ и укључује их у активан позоришни процес пропитујући теме старења, стереотипа према старијим особама, позиције у друштву и система вредности ових винтиџ генерација.

Leave a comment