Оперски уметници из Новог Сада, Келна, Дизелдорфа, Минхена, Милана, Темишвара, Сегедина, Скопља, Варне, Тиране, Сарајева, Осијека… од наредне године имаће прилику да се умрежавају, размењују искуства и промовишу у оквиру нових Интернационалних оперских дана који су започели у Србији, у Српском народном позоришту.

Концерт Музички мостови

 

 

 

На Панелу у Српском народном позоришту, другог дана Интернационалних оперских дана, представници театара из региона и Западне Европе договорили су да од наредне сезоне почињу велике и значајне оперске копродукције, као и размена уметника међу позоришним кућама. Такође, још једна од важних тачака јесте успостављање јединствене платформе која ће имати за циљ промоцију уметника у иностранству и која ће садржати базу података уметника, али и формирање регионалне оперске алијансе.
Овој важној конференцији, претходио је велики концерт „Музички мостови“ који је одржан у Суботици на ком су наступили солисти Опере СНП-а Марија Јелић, Стеван Каранац, Вишња Радосав, али и сопран Аида Чорбаџић, тенор Ђорђи Чучковски, баритон Игор Кришто и баритон Пламен Димитров, а све под диригентском палицом маестра Елиа Орчуола.
„Чињеница да су са нама управници и директори опера великих позоришта региона и Западне Европе говори о видљивости и квалитету Опере Српског народног позоришта. Оно што је наш највећи капитал, а то су уметници наступом на концерту у Суботици који је отворио овај скуп, и показали, јесте свакако један висок ниво извођења. Заиста зато верујем да је ово један добар старт и добар почетак за неке будуће сарадње и неке будуће догађаје“, рекао је управник Српског народног позоришта, Александар Станков.
Концерт у Суботици, као и панел дискусију, подржао је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а овом приликом заменик тог секретаријата Радивој Парошки рекао је да је секретаријат одмах препознао значај ове сарадње која повезује уметнике из 10 земаља, не само због њиховог умрежавања већ и због тога што управо они шире видике и прелазе границе.
„Сматрам да се у оквиру ове међурегионалне сарадње о којој се говори у ова два дана у Суботици и у Новом Саду, стварају предуслови за успостављање сарадње и на неким другим нивоима, мислим пре свега да развој региона зависи од тога колико смо повезани и колико можемо економски да се повезујемо а тиме и да побољшамо услове живота за наше грађане, за све грађане у региону“, напоменуо је заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки.
Театри који су укључени у Интернационалне оперске дане су Државна Опера Келн, Државна Опера Дизелдорф, минхенски Gertnaplac театар, Театар Арчимболди Милано, Опера Темишвар, Национална опера и балет из Скопља, Државна опера Варна, Национална опера и балет из Тиране, Народно позориште Сарајево, Народно казалиште Осијек, Сегединско народно позориште и Српско народно позориште.

 

 

Leave a comment