Велико финале Европске престонице културе, од 7. октобра до 27. новембра, огледа се у последњем програмском луку „Друга?Европа” који се бави преиспитивањем доминантних вредности у европској култури и уметности, а у оквиру којег ће неки од главних програма донети инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група, представити стрип у новим формама те упознати публику са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза, уз више од 430 уметника из чак 38 различитих земаља. 

Велико финале Европске престонице културе, од 7. октобра до 27. новембра

 

 

 

„Сумња, стрепња, чак бих рекао и предрасуда су пратили Нови Сад од процеса кандидатуре, па све до статуса једна од најбољих ЕПК. Баш зато, све што је другачије, недовољно истакнуто, алтернативно и независно припремали смо за крај. И уместо упитника „да ли је ово друга Европа?”, нудимо вам усклик „Ове програме не смем пропустити!”, истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група, па ће тако „Другу? Европу” отворити концерт перкусионистикиње Евелин Глени која је глува од 12. године, као и наступ енергичног бечког оркестра Black Page Orchestra, али и изложба „Урош Предић за све” која ће бити отворена 7. октобра у Галерији Матице српске, а чији партнери су узорне европске музејске установе по питању приступачности – Уметничко-историјски музеј у Бечу и Тифолошки музеј у Загребу.

„Кроз пројекат Урош Предић за све, првенствено ће изложба бити прилагођена особама са оштећењем вида путем тродимензионалних модела слика са аудио-описима на изложби. Такође, изложбу прати каталог на Брајевом писму, као и аудио-запис текста каталога. Најмлађима ће дело и лик Уроша Предића бити приближени кроз нови едукативни програм, док ће за младе бити организоване радионице стрипа, као и посебан програм за особе трећег доба. Пројекат Урош Предић за све подразумева и инклузивне радионице у сарадњи са организацијом Пер.Арт”, истакла је управница ГМС, Тијана Палковљевић Бугарски. 

„Друга? Европа” ће један важан сегмент посветити стрипу, тако да ће се у Новом Саду окупити најзначајнији стрип цртачи, поигравајући се са овом врстом уметности и представљајући њене нове форме од 21. до 30. октобра у Дистрикту. У том периоду, стрип ће бити визуелни језик изложбе посвећене секундарним скупљачима отпада и најсиромашнијем слоју нашег друштва, а њихове приче представиће стрип уметници из Љубљане, Прага, Амстердама, Панчева и Новог Сада. Такође, изложба о историји стрипа у Југославији и Србији предочиће посетиоцима колико је наша земља била и остала плодно тле девете уметности. Тим поводом, позоришна адаптација прве стрип хероине Cat Claw, настале из пера Банета Керца, а у режији чувеног холандског редитеља Мајкла Хелмерхорста, доживеће своја прва извођења у Позоришту младих, и то уз примену иновативне дигиталне сценографије. 

„Визуелно, ово је позоришни приказ серије стрипова коју је Керац сместио у банкротирану асфалтну џунглу Њујорка 1980-их. У сценарију, који је написан на енглеском, али касније преведен на српски, акценат је на стриповској иконографији која се бави „већим од живота“ негативцима инспирисаним акционим филмовима”, каже редитељ Мајкл Хелмерхорст.

Најважнији ромски уметници и уметнице данашњице, међу којима су Зоран Таировић, албански уметник Sead Kazanxhiu, затим Нихад Нино Пушија и британска уметница Delaine La Bas, под кустоским вођењем Владана Јеремића, позвани су да представе свој рад кроз изложбу Са друге стране слике, док ће млади Роми извести мјузикл Мој глас путује. Уз то, Европска престоница културе даће својеврстан омаж једном од највећих новосадских уметника који је био испред свог времена, Митру Суботићу Суби. Акценат је стављен на изложбу „Суба соба”, римејк његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом – The Dreambird, а тим поводом присуствоваћемо и концерту популарне бразилске певачице Céu, добитнице три Латино Гремија, која је номинована и за Греми у категорији светске музике. 

„Сав материјал који буде изложен у Суба соби, он заправо чини поставку једне будуће сталне поставке за коју се надам да ћемо успети да обезбедимо простор, јер то Нови Сад треба да има – приказ, опус једног великог уметника који овде није довољно признат, колико је у Бразилу и Европи. Мислим да то што остаје након је врло значајно, јер наш град треба да добије такав један садржај“, истакла је ауторка пројекта, Бранка Парлић.

Између осталих, у оквиру „Друге?Европе“ публика ће уживати у World music фестивалу који ће угостити светске уметнике као што је дуо из Ирана и Турске Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan, као и састав Bab L’ Bluz, али и у бројним другим програмима.

Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Leave a comment