Омладина Јазас Нови Сад – Србија, заједно са Арт брут Србијом, Шок задругом, Ментал хабом, Матријаршијом и Графичком задругом, организатор је догађаја „Резиденција уметника – уметници у гостима“, у оквиру пројекта „АРТ БРУТ“ који се реализује у оквиру Европске престонице културе 2022 – Нови Сад. Пројекат ће се релизовати од 3. до 11. октобра ове године.

Гости нашег града у оквиру овог пројекта биће десетак уметника из наше земље, земаља региона и Европе. Радни простор је обезбеђен у сали хотела „Архив“, док је а последњи дан резервисан за свечану изложбу. За време боравка учесници ће стварати оригинална уметничка дела која ће бити изложена у Архиву Војводине, просторима „Шок Задруге“ и КС „Свилара“ заједно са радовима насталим на радионицама са припадницима маргинализованих група. Сва дела ових уметника остаће у архиву удружења „Арт Брут Србија“.

Радове десетак уметника из Хрватске, Босне, Аустрије, Француске, Естоније и Србије публика ће моћи да види у три излагачка простора до 30. октобра:

  1. Централна галерија Шок ЗаДруге и Шок Коридор: где ће се одржавати “Арт Брут: MenthalHub радионице”,
  2. Културна станица Свилара: где ће бити представљена “Колекција Арт Брут Србија”,
  3. Галерија Архива Војводине: “Арт Брут: Резиденција Нови Сад 2022”, где ће до краја октобра бити представљени радови учесника пројекта.

На отварању ће се публици обратити учесници пројекта и организатори, (представници Омаладине Јазаса, ЕПК-а, Шок ЗаДруге и Арт Брут Србија) који ће изложити концепт пројекта и приказати резултате заједничког рада и размене исустава.

Заинтересовани се овај аспект уметности могу се придружити раду 10. октобра од 15 сати и доћи у Архив Војводине како би учествовали у радионици дубинског цртежа коју ће Горан Стојчетовић водити са уметницима са резиденције.

На овај начин и сама публика има прилику и могућност да утиче на поставку у простору која ће бити завршена тик пред званично отварање.

Погледајте догађај на нашој фејсбук страници.

Leave a comment