ЕВРОПСКА НЕДЕЉА СПОРТА У СРБИЈИ – БУДИТЕ АКТИВНИ

 Будите активни – то је главна порука још једне Европске недеље спорта. Србија је домаћин ове кампање пети пут заредом, са више од 30 градова и општина које учествују у догађајима и активностима од 23. до 30. септембра.

Европска недеља спорта у Србији

 

 

 

 

 

 

 

 

Европска унија покренула је Недељу спорта пре седам година како би промовисала активније, здравије стилове живота милионима људи у Европи и шире, и подстакла грађане да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, и едуковала о здравом начину живота.

Национални координатори за Србију су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.

Делегација ЕУ у Србији у партнерству са општинама и националним координаторима организује и учествује на неколико догађаја у Београду и широм Србије:

Од 23. до 30. септембра, у оквиру Спортског изазова, у 10 градова Делегација ЕУ организује кошаркашки изазов „Пут око Европе“ где ће учесници имати прилику да понесу титулу најбољег кошаркашког шутера или шутерку Србије. Ово су датуми и градови: Сомбор – 23.9. Београд – 24.9. Панчево и Зрењанин – 25.9. Бор – 26.9. Зајечар – 27.9. Књажевац – 28.9. Пирот – 29.9. Пожаревац и Аранђеловац – 30.9.
24. септембар, Ада Циганлија – Хуманитарни фудбалски турнир „Дипломате за децу“ окупе више од 20 екипа, а прикупљена средства биће намењена за куповину најхитније опреме за Тиршову дечију клинику. ЕУ такође доприноси изградњи нове болнице Тиршова 2 са грантом од преко 35 милиона евра.
24. септембар, Ташмајдан – Током BE ACTIVE NIGHT званично почиње TreninGO изазов „Трчим у школу“ који ће трајати до краја октобра. Користећи апликацију TreninGO корисници бирају школу коју желе да подрже и трчећи сакупљају километре. Три школе са највише протрчаних километара освајају спортску опрему.
25. септембар, Силоси Београд – Урбан Спорт Фест је један од централних догађаја овогодишње Недеље спорта који ц́е приближити спортове који постају све популарнији. Ови спортови су у великој експанзији и код нас и у свету, а учесници ће моћи да се окушају у многим новим урбаним спортовима као што су брејкденс, паркур, фристајл кошарка и многе друге.
„Поред користи које има за наше здравље, бављење спортом такође развија код сваког појединца солидарност и инклузивност, вредности које су уједно и камен темељац Европске уније. Србија као успешна и поносна спортска нација има све разлоге да искористи прилике која недеља спорта пружа“, рекао је Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Републици Србији.

Протеклих година ЕУ је уложила више од 6 милиона евра за изградњу и адаптацију 42 спортска објекта у бројним општинама у Србији – базене, спортске и школске сале, опрему, коју користи више од 100.000 грађана.

Прошле године, током Европске недеље спорта у Србији, организовано је 80 манифестација у преко 20 градова широм земље, а у спортским активностима учествовало је преко 20.000 грађана.

ЕУ Делегација у Србији, у партнерству са ArtLink фестивалом, подржала је и познатог данског виолончелисту Токе Молдрупа који ће такође током недеље спорта наступати на догађају „Бахов маратон“ на Сава променади у суботу 24. септембра од 11 часова. Молдруп ће трчати 36 етапа од 1 км, а после сваког претрчаног километра одсвираће чувене ставове Бахових свита написаних за соло виолончело.

Више информација о Европској недељи спорта и планираним догађајима широм Србије, који се реализују уз помоћ  Еразмус+ програма Европске уније, можете пронаћи на сајту: https://evropskanedeljasporta.rs/.

Leave a comment