Сматра се да су папагаји тигрице најзаступљенији кућни љубимци на свету. Поред најпопуларнијих паса и мачака, папагаји тигрице се убрајају у врсту кућних љубимаца које деца обожавају и о којима маштају.

извор: petface.net

Папагаји тигрице су мали распевани љубимци који обогаћују наше домове и оплемењују простор у коме се налазе. Најомиљенији су деци у узрасту од осам година па на даље, али љубав према ову кућним љубимцима једнако поред деце гаје одрасли и старији људи. Папагаји тигрице се могу наћи у разним бојама попут жуте, зелене, плаве, црвене, љубичасте, сиве.

ПОРЕКЛО 

Папагаји тигрице (melopsittacus undus) јесте врста папагаја која потиче са простора аустралијских прашума где је ова врста опстала у тешким условима које нуди тропска клима. Управо због свог порекла ову врсту папагаја многи зову аустралијским тигрицама. Они се зову тигрицама јер на леђима, крилима и потиљку имају шаре црне боје. Изворно у природи, папагаји тигрице су жуто-зелене боје, али узгајањем дошло се до широког спектра боја у којима се може пронаћи ова врста. Тигрице су мале како у природи тако и у заточеништву, с тим што се оне које се узгаја ипак разликују по својој величини од оних у природи, оне су веће. Њихове ножице су бледе боје сиве, сиво-плавкасте. А оно што је интересантно јесте боја коже изнад ноздрва која је код младих тигрица розе боје, код мужјака плава, а код женки  од бледе до браон боје.

извор: petface.net

НЕГА 

Тигрице и нису тако захтевни кућни љубимци када је у питању нега, али захтевају пажњу. Оно што је основно рећи јесте да је код неге ових кућних љубимаца, као и код осталих неопходна љубав. Птице, а нарочито ова врста су специфични и осетљиви љубимци који очекују пажњу и интеракцију од власника. Уколико ће због ваших свакодневних активности папагај бити сам више од шест сати у току дана, неопходно је да има друштво, односно другог папагаја. Оно што ове љубимце чини популарнима јесте и њихова финансијска приступачност, односно ниске цене по којима се могу набавити у пет шоповима.
Када је у питању исхрана, тигрице се хране зрневљем које се углавном састоји од проса, а као додатак исхрани им служе витамини и минерали које се продају у малим кесицама. Такође, повремено им се може стављати воћни штапић, и гранчице проса, а уз вођење рачуна о томе колико пута им се недељно дају може им се послужити зелена салата. Повремено тигрице требају бити попрскане средством које се претежно састоји од јода и који их превентивно чува од ситних паразита који могу да нападну ову врсту. Такође, њихов кавез треба чистити и дезинфиковати минимум два пута недељно.

извор: njuska.com

КАРАКТЕР

Папагаји тигрице су миле животиње и љубимци. Мелопситакус је назив грчког порекла и значи мелодичан папагај. Имају леп звук певања и њихово цвркутање је добар знак да су срећне поред вас. Неки тигрице називају и папагајима циркузантима јер су способне да изводе разне акробације што у кавезу што ван њега. Пожељно је да им набавите неке играчкице за у кавез попут олимпијских кругова, дрвених или пластичних љуљашки, огледалца. Оне воле да дубе на глави грицкају играчкице и да се окрећу горе-доле. Оно што је интересантно у летњим месецима можете им ставити мању посудицу да се купају, а често ваљају по капљицама воде који остану на зеленој салати коју им сервирате. Иначе су захтевне у смислу пажње која свакодневно мора бити присутна. Просто ако не волите тигрице и свог кућног љубимца боље је да га не узимате. Оне воле друштво и играње, пожељно је да их након неког времена свакодневно или на свака два дана пуштате да се лете у соби на неки одређени временски период. Уколико су ручно храњени папагаји дешаваће да вам слећу на раме или на главу.

извор: petface.net

ПАПАГАЈ ТИГРИЦА – ПРАВИ ИЗБОР

Оно по чему ће овај кућни љубимац бити прави избор за вас јесте свакако њихова питомост, мелодичност и друштвеност. Уколико узгајате пар тигрица, уживаћете у њиховом складу и верности које птице знају да искажу. Оне имају обичај да чешкају једни друге кљуном што се сматра врстом љубавног разговора. Тигрице су веселе и занимљиве, друштвене су, а знају бити и блесаве довољно да вас засмеју. Уколико се одлучите за тигрицу имаћете блиског и сродног љубимца, кога ће ваша деца нарочито обожавати.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 

Leave a comment