Аутономне уметничке праксе: Шумановић и Тодосијевић из Ђурићевог угла

У оквиру недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе, посетиоци ће имати прилику да уживају у стручним вођењима кроз недавно отворену изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” и изложбу радова Драгољуба Раше Тодосијевића „Сутра је понедељак”, које ће у среду, 28. септембра, водити признати визуелни уметник Урош Ђурић.

Аутономне уметничке праксе

 

 

 

Како ће Ђурић конципирати своје вођење кроз две поменуте изложбе и да ли ће акценти његовог вођења бити постављени на континуитете или дисконтинуитете уметничке праксе ова два велика визуелна ствараоца, сазнаће они који 28. септембра од 17 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског буду присуствовали вођењу кроз поставку „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, односно вођењу у 19 сати у Музеју савремене уметности Војводине кроз ретроспективну изложбу „Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића. Посебно се истиче чињеница да су и Раша Тодосијевић и Урош Ђурић, који ће водити посетиоце кроз изложбе, добитници ликовне награде „Сава Шумановић”, што на јединствен начин спаја три уметника. 

Број посетилаца за вођење кроз изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” у Спомен-збирци Павла Бељанског је ограничен те је за присуство потребна пријава на број телефона: 021 472 99 66.

Два значајна уметника који су својим стваралаштвом обележили уметничке епохе модернизма и неоавангарде на овим просторима, за новосадску публику ће, оријентишући се на особености њихових уметничких опуса, повезати визуелни уметник Урош Ђурић

Богати сликарски опус Саве Шумановића и најзначајније фазе његовог стваралаштва биће представљени до 4. децембра на изложбеним поставкама у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду. Изложбе у новосадским музејима отворене су 24. септембра, док ће изложба у шидској Галерији бити отворена 3. октобра. Узимајући у обзир европску културну сцену Шумановићевог доба, са нагласком на париска и југословенска пријатељства чувеног сликара, циљ овог великог пројекта је да публици приближи његове уметничке домете, који нису нимало заостајали у односу на савремене уметничке тенденције у Европи. 

Отварању изложбе слика Саве Шумановића у Новом Саду у оквиру програма Европске престонице културе претходила је већ отворена ретроспективна изложба уметничких дела некадашњег лауреата ликовне награде „Сава Шумановић”, Драгољуба Раше Тодосијевића која су изложена у Музеју савремене уметности Војводине до 5. октобра, а којом се на овом месту први пут окупљају и презентују уметнички радови из неких од његових кључних серија, као што су Dnevnik, Decision as Art, Was Ist Kunst?, Gott Liebt die Serben, Fuxus Piano. Полазиште изложбе је у континуираном деловању аутора у пољу друштвено-политички ангажоване уметности те преиспитивања стандарда у уметничким системима, наметнутих и општеприхваћених начела, као критеријума подложних критици и новом сагледавању.

Партнер недеље визуелне уметности у оквиру Калеидоскопа културе је ДДОР осигурање.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности. Више детаља о целом Калеидоскопу културе и Европској престоници културе можете пронаћи на сајтовима novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

Leave a comment