У сусрет октобарским изложбама у оквиру пројекта АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 представљамо биографије који ће изложити своје радове. Један од њих је Тамбет Там. 

извор: kondas.ee

Тамбета Там је уметник рођен у Естонији 1968. године. Рођен је на највећем естонском острву Сарема. Као уметник има једну потресну судбину која га прати од раног детињства, те своју сврху проналази у уметности и сликарству. Спада у ред повучених уметника, јер воли да буде повучен од јавности, и да свој живот организује скромним и лаганим темпом.

Оно што је обележило његов живот, а самим тим и уметнички опус јесу тешки породични проблеми који су довели до тога да је са око годину дана пребачен у локално сиротиште. У сиротишту је остао до свог пунолетства, а свој каснији живот је такође провео у разним домовима за старање о незбринутим лицима. Сада живи у смештају за издржавање у Хапсалуу. Са њим живе још три особе са посебним потребама. Овог уметника карактерише скромност и повученост, те је задовољан послом домара у тржном центру у Хапсалуу у Западној Естонији.

Све оно што је обележило његов живот, као и све оно што је видео и доживео појавиће се у његовим делима. Техника фломастером којом се користи је оно што га издваја као уметника. Он фломастером креће од угла странице и прелази преко. Оно што обележава његово стваралаштво јесте и моменат да у наступу нових идеја, може да се деси да започне нови рад, а да стари остави недовршен.

У слободно време, поред цртања, бави се пливањем, и гледањем турских сапуница.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

 

Leave a comment