У сусрет октобарским изложбама које се организују у оквиру пројекта АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 представљамо уметнике који ће излагати на изложбама. Један од њих је Марјан Ђармати. 

извор: univerzitetskiodjek.com

Марјан Ђармати је рођен 1971. године у Зрењанину. Са својом јединственом биографијом и стилом истакнути је уметник члан покрета Art Brut Serbia. У Житишту је завршио основну школу, а средњу школу је напустио ,  те је почео да се бави молерским занатом.

Оно што караткерише Ђарматијев стил јесте осликавање и визуелизација властитих унутрашњих превирања и властитих грехова и демона. На миран и мудар начин Ђармати екцплицитно осликава своје демоне имајући ка њима приступ као да су му они пријатељи и део њега. Кроз живот Ђармати је имао разне тренутке унутрашњег краха које је представио кроз своје радове. Дугогодишња борба са алкохолизом и неуспешно лечење резултирало је несрећом у којој су му трајно оштећени нерви на прстима. Убрзо након изласка из болнице враћа се цртању. У томе му је помогло стваралаштво Горана Стојчетовића које му је пружило инспирацију, нарочито техника цртања хемијском оловком. Три су кључна елемента у његовим радовима: прсти, одсецање, и чудовишни ликови. Иако је у његовим радовима присутна визуелизација чудовишног хаоса, ниједан од његових ликова немају изражену агресивност, већ они просто имају своју улогу у његовим радовима.  Поред цртања, овај уметник је био присутан и на музичкој сцени као члан бенда “Две бајаге”.

Био је учесник свих изложби одржаних у оквиру покрета Art Brut Serbia: Галерија Штаб – Balkanski Art Brut Salon (2017),
Подрум Марка Краљевића 4-8-5 година Art Brut Serbia / Фестивал Ново доба (2018), МКЦ Комбинат -Самостална изложба цртежа (2018), АКЦ Матријаршија – Резиденцијални програм: радионице и самостална изложба (2019), Презентација рада и цртежа – Дневна болница Клинике за психијатрију Војномедицинске академије у Београду (2019), Музеј савремене умјетности Загреб / Хватачи снова – изложба српске и хрватске савремене маргиналне уметности (2020), Галерија СУЛУЈ / Народно благо – Изложба из колекције радова Art Brut Serbia (2021), Уметничка галерија Стара Капетанија – Самостална изложба цртежа / Фестивал Ново Доба (2021).

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment