У сусрет октобарских изложби у оквиру пројекта АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 представљамо уметнике који ће излагати своје радове. Један од њих је Горан Стојчетовић. 

извор: pinterest.com

Горан Стојчетовић је оснивач и председник удружења Art Brut Serbia. Истакнут је стручњак из области арт брута и маргиналне уметности о чему сведочи о његово учешће на дискусији ” BETWEEN HERMACITY AND COMMERCIALISATION: WHOSE ART BRUT IS IT, ANYWAY?” где се нашао међу пет међународних стручњака из ове области.

Горан Стојчетовић је рођен 15.7.1975. године у Скопљу. Године 1999. дипломира скликарство на Факултету уметности у Приштини. У свом стваралаштву бави се дубинском асоцијативном уметношћу коју проналази у несвесним изражајима кроз цртеж, слику, фотографију, перформанс, позориште. Извршио је велики утицај на поједине савремене уметнике попут Марјана Ђарматија. Са својом једноставном техником пробуђујући оно несвесно и дубинско у човеку, многи кажу да он једноставним изразима трауму претвара у уметност. Позната је његова техника хемијском оловком.

Последњих неколико година бави се ангажованим Радионицама дубинсог цртежа где анимира несвесне садржаје људи и групе људи које сусреће обилазећи разне средине. Уопштено, свој уметнички рад води на друштвено-ангажован начин. Тако је основао “Art brut studio VMA” у Дневној болници клинике за психијатрију Војно медицинске академије у Београду где организује ликовне радионице, али ради и на теоријском истраживању односа психологије и уметности. Аутор је концепта, као и један од главних организатора, селектор и водитељ пројекта ” АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022″. Уметнички и друштвено је ангажован у раду са особама са инвалидитетом што је похваљено уз свеукупан његов рад и утицај његове уметности на дубоко промишљање на групној изложби “Turbulences dans les Balkans” у музеју Halle Saint Pierre у Паризу. 

Био је учесник многобројних трибина, групних и колективних изложби од којих, поред горенапоменутих треба издвојити: Изложба и гостовање на међународном фестивалу маргиналне уметности LE GRAND BAZ’ART / GISORS (Француска 2018), учествовање међународном Artrooms Fair Roma као уметник по позиву у секцији Видео уметности (2018), дводневно гостовање у Gugging Atelier Art brut Center Gugging (Беч 2019),  излагање цртежа на zlagao crteže na Outsider Art Fair Paris 2019, Dessin Fair 2019 Paris, у оквиру Галерије Polysemie  из Марсеја (2019) , учествовање на групној изложби  ‘24 hours creating a new day’, Choral Art Action, Melia White House (Лондон 2019), учествовање на групној изложби у  Outsider ART Gallery / Rochemaure (Француска 2020), излагач аутор и селектор велике групне изложбе срспке и хрватске савремене маргиналне уметности “Хватачи снова” у Музеју савремених умјетности у Загребу (2020), групна изложба у галерији Galeriji Kalbass’Art / Clécy (Француска 2021), гостовање у оквиру пројекта “Сусрети” Музеја маргиналне уметности у Јагодни (2022), радионица и презентовање рада “Дубинска уметност Горана Стојчетовића” (Културни центар Србије у Паризу 2022), Гостовање у арт брут центру  “La S Grand Atelier”, Vielsalm у оквиру пројекта “Турбулатор” у организацији колектива Матријаршија из Београда (Белгија 2022).

Поред богате уметничке биографије, треба напоменути да ради као сценограф у Народном позоришту у Приштини са привременим седиштем у Грачанице. На том пољу остварио се као добитник награде “Јоаким Вујић” за најбољу сценографију  на Фестивалу професионалних позоришта Србије у Врању 2020. године.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment