У сусрет отварању октобарских изложби у оквиру пројектаАРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 , представљамо уметнике који ће изложити своја дела. Један од њих је Александар Денић. 

извор: soundcloud.com

Александар Денић је уметник стални члан колектива Матријаршија који је део европске мреже ситоштампара, малих издавача, уметника и колектива. Рођен је 1983. године у Београду где је завршио средњу школу за дизајн 2002. године. У Београду је завршио и Вишу школу ликовних и примењених уметности 2006. године. Оно што овог уметника издваја јесте специфичан приступ према турбо-фолку који већина људи поистовећује са негативним појавама у друштву. Насупрот уобичајеном мишљењу о турбо-фолк уметности, Александар Денић је кроз своје сликарске радове имао за циљ да људима представи турбо-фолк као део уметности и да искаже квалитет поп-фолк културе. Из тог разлога, био је део документарног филма Турботорник који је објавила Vice Serbia.

Познат је по сликању познатих личности међу којима су чак и политичари. Познато је његово дело Денићева година где је извршио комбинацију сликања музичара и политичара. Поред свега наведеног, издваја га и комбинација различитих жанрова од иконописа до слика у стилу цртаних филмова. Са колективом Матријаршија учествовао је на манифестацијама попут Фијук сајма.

Неке од његових самосталних изложби су: Естрада (Београд 2015.), Слике које охрабрују (Београд 2015.), Микротопија ( Београд 2016.), Маестро Денић (Брисел 2016.), Реституција културног наслеђа (Београд 2017.), Денићева година- Фестивал Ново доба (Земун 2017.), изложба Александар Денић и Милош Петровић (Београд 2018.), Изложба у оквиру Gif Fest – а ( Суботица 2018.)

Колективне изложбе на којима је учествовао су: Балкански путеви свиле (Париз 2017.), Радост, срећа, интелект и енергија (Београд 2018.), Next Balkan – српска савремена уметност (Софија 2019.), Јача Ватра (Будимпешта 2019.), Самоуки визионари – Тријенале Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини (Београд 2019.)

Његова издања су: Фанзин Денићеви дани (MKC Kombinat 2016/17.), Књига Денићева година (MKC Kombinat, 2017.), Фанзин Добар и лош полицајац  (Матријаршија 2018.)

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment