Добровољна акција чишћења Бећарца
Поводом Светског дана чишћења, Eu info point Нови Сад, Новосадски волонтерски сервис, Еко курир, ЈЦИ Србија и ОПЕНС организују здружену акцију чишћења омиљене новосадске “дивље” плаже Бећарац.

Акција чишћења

 

 

 

 

Тим поводом позивају све заинтересоване грађане да им се придруже 17. Септембра од 10 до 13 сати да заједно учине овај потез обале Дунава лепшим и чистијим за све суграђане и да скрену пажњу на то да морамо водити рачуна о нашој околини и борити се за бољу и здравију животну средину.
Светски дан чишћења један је од највећих грађанских покрета нашег времена, који уједињује 191 државу широм света за чистију планету. Тог дана, волонтери и партнери широм света окупљају се чистачи смећа и погрешно управљани отпад са наших плажа, река, шума и улица.
Неправилно одлагање отпада и дивље депоније нарушавају квалитет ваздуха емитовањем гасова који доприносе ефекту стаклене баште, а могу доспети и до вода које контаминирају земљиште и подземне воде органским једињењима. Зато овом акцијом организатори желе да укажу на то зашто је важно да правилно одлажемо отпад.
Место окупљања за све који желе да учествују у акцији је Бици Оаза између Кеја и Филозофског факултета у 9:30. Организатори обезбеђују алате за рад – метле, ашове, лопате, грабље, рукавице, џакове, али и храну и пиће за учеснике.

Од 2018. године, Светски дан чишћења окупио је милионе људи. У 2018, 17,6 милиона и 2019, 21,2 милиона хероја животне средине придружило се епском 36-сатном зеленом таласу чишћења широм света – почевши од Новог Зеланда и путујући широм света пре него што се заврши на Хавајима.
Светски дан чишћења користи моћ људи широм света да постигну невероватне ствари удруживањем. Његова лепота лежи у сарадњи, изградњи мостова између различитих заједница, укључујући све нивое друштва – од грађана преко корпорација, до званичних институција.
Акцију је подржала ЈКП Чистоћа Нови Сад.
ПРИЈАВЕ НА ЛИНКУ

Leave a comment