Сваки нови почетак је тежак и захтева упорност. Поред изградње дисциплине по питању учења и стрпљења на предавањима, понекад је важно дати себи одушка и пронаћи интересантне догађаје у граду у којем студирате или разне погодности које студентски живот доноси са собом.

Водич за бруцоше: Ево, шта све треба да знате

Фото: Startuj.com (Shutterstock) Водич за бруцоше

 

 

 

Драги бруцоши, припремите се за потпуно ново искуство које ће бити изазовно, али и узбудљиво јер вас чека много лепих прилика, познанстава и достигнућа.

Београд: престоница културе и ноћног живота
Припремили смо вам велику шетњу по нашем главном граду. Уколико сте се определили да студирате у Београду чекају вас многе погодности. Ако желите боље да упознате град у коме живите и студирате, крените од Народног музеја јер сваке недеље је бесплатан улаз. Уколико нисте у могућности викендом да обиђете музеј, не брините, карта за исти је уз индекс 250 динара. Уколико више преферирате савремене погледе на свет, Музеј савремених уметности вам уз индекс нуди 50% попуста.

Ако желите да уживате у природи и видите различите биљке, Ботаничка башта – Јевремовац нуди бесплатан улаз студентима уз индекс! Јевремовац, музеј на отвореном, нуди вам уживање у прелепом природном призору, али исто тако можете и видети Јапански врт, који је отворен од 2004. године.

Љубитељи мјузикла и плеса, Позориште на Теразијама нуди студентима 30%-50% попуста на улазнице. Ту можете уживати у модерном приказу сценске глуме, класичних филмских ремек-дела као што је Зона Замфирова, Неки то воле вруће, Чикаго, Цигани лете у небо… А поред Теразија, позориште Мадленијанум вам омогућава 50% попуста уз индекс. Тамо можете упознати многа оперска достигнућа, а Мадленијанум представља прву приватну оперу у источном делу Европе.

Сваки април је резервисан за студенте, тако да у том месецу можете наићи на разне попусте. Рецимо, Библиотека Града Београда у том месецу нуди годишње чланске карте за студенте по изузетно ниским ценама. Њихове читаонице и књиге уз ту картицу можете свакодневно користити на свим локацијама на којима се налазе.

Поред коришћења универзитетских читаоница, Универзитетска библиотека – Светозар Марковић у центру Београда нуди попуст за студенте. Годишња карта уз индекс за студенте основних студија износи 1500 динара. Уз њу можете уживати у грађи коју библиотека нуди, али и естетски привлачној читаоници којом одише дух старијих времена и начина студирања.

За свакодневни одмор и дружење Калемегдан и Студентски парк су увек отворени. На Калемегдану увек можете очекивати и разна дешавања, фестивале и добар провод. Недалеко од споменика Победник, често се одржавају журке за младе током лета. Такође, тамо се налазе и разни кафићи који нуде сјајан провод младима.

Београд је доста познат и по богатом ноћном животу. Неизоставан део студирања су разне омладинске журке које се често организују у Клубу студената технике или КСТ-у, где су цене пића приступачне студентима. Поред тога, неретко се организују и журке у Барутани или на Луци Београд, које су намењене младима.

С обзиром да је Београд познат по раштрканим објектима по целом граду, неопходно је да користите превоз. Као студент имате могућност да користите БусПлус картицу за јавни превоз по знатно нижој цени него иначе, а то је 1.250 динара за цео месец. Јер ипак, уколико желите да стигнете од Фармацеутског факултета до Народног музеја, биће вам неопходан превоз.

Не волим да кувам, али зато има менза!
Уколико живите сами или проводите већи део свог времена на факултету, не брините, студентски ресторани нуде повољне цене оброка за студенте! Међутим, да бисте користили мензу неопходно је да имате ISIC студентску картицу(International Student Identity Card). Њу је могуће извадити у ул. Старине Новака 1, а информације можете добити на следећем сајту:https://mojakartica.rs/isic-kartica/. Поред мензе уз ту картицу добијате разне попусте на многа дешавања у Београду и попусте у одређеним продавницама, а све то можете претражити на сајту: https://www.isic.org/discounts/.

Што се мензи тиче, ресторани са сва три оброка и благајном где можете уплатити оброке за месец су:

  • Карабурма, Мије Ковачевића 7, Палилула
  • Патрис, Љубице Луковић 31, Звездара
  • Рифат, Милана Ракића 77, Звездара
  • Краљ Александар И, Булевар краља Александра 75, Звездара
  • Вождовац, Војводе Степе 320, Вождовац
  • Кошутњак, Благоја Паровића 154, Кошутњак
  • Земун, Цара Душана 254
  • Студентски град, Тошин бунар бр. 151
  • Мика Митровић, Краља Владимира 33, Вождовац
  • Обилићев венац, Обилићев венац 4

Нови Сад: престоница младих
Уколико сте се определили да студирате у Новом Саду, на правом сте месту да уживате у лепоти великог града у Војводини. Нови Сад је Европска престоница младих за 2019. годину и Европска престоница културе за 2022. годину, а поред тога што је познат по фестивалу Еxит који се одржава сваке године на Петроварадинској тврђави, он нуди разне могућности студентима.

За разлику од Студентског града у Београду, Нови Сад има свој Кампус где су поред комплекса домова, смештени и факултети. То је налик европским кампусима, где можете упознати различите људе који студирају различите факултете јер је све концентрисано на једном месту, што заиста чини мали студентски рај.

Унутар студентског центра постоје две мензе које су вам на располагању, познатије као „Велика менза“ и „Мала менза“, где по изузетно ниским ценама можете узимати оброке. Такође, интересантно је што у Новом Саду, у појединим праоницама веша, постоји могућност бесплатног сушења веша понедељком и петком!

Европска престоница културе
Овај град красе многи фестивали и културни догађаји који се често одржавају. Као Европска престоница културе, Нови Сад студентима нуди разне попусте за догађаје, музеје и позоришта.

Тако се сваке године одржава фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера Стеријино позорје, које се одржава још од 1956. године. Развио се из југословенске прославе 150-годишњице рођења и 100-годишњице смрти Јована Стерије Поповића, српског комедиографа и драмског писца. Званично име ове смотре било је Југословенске позоришне игре, али је убрзо добила популаран назив Стеријино позорје.

Поред тога, Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва, у оквиру пројекта Европска престоница културе, који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Уз наведене фестивале, познат је и Фестивал уличних свирача који се увек организује крајем лета од двехиљадитих година и краси улице Новог Сада наступима домаћих и страних извођача. Фестивал окупља у највећој мери музичаре, али и плесаче, позоришне трупе, перформере, акробате и представља велику уметничку радионицу на отвореном где су уметници и публика равноправни учесници.

Светско, а наше!
Као Европска престоница културе, овај град красе и разни музеји као што су Галерија Матице српске, Музеј Војводине, Музеј Града, Музеј Савремене уметности Војводине, који нуде изванредне попусте за студенте уз индекс!

Сам град је конципиран као музеј на отвореном. Поред архитектуре која је специфична за овај равничарски предео, можете уживати како у естетици града, тако и у природи. Нови Сад има изузетно сређена шеталишта и бициклистичке стазе. Такође, на разним местима у Новом Саду можете изнајмити бицикл по изузетно приступачним ценама. Као што Београд има Аду Циганлију, тако у Новом Саду можете уживати на плажи Штранд!

Поред свега наведеног, предност Новог Сада је што је свака локација близу. Како би рекли „све ти је на пет минута“, али уколико баш желиш да идеш превозом можеш узети годишњу студентску карту за јавни превоз у износу од око 4.500 динара!

Искуство уз студирање и проналазак праксе
Драги бруцоши, с обзиром да увек стоји питање „Да ли је довољно само студирати или треба и радити?“, као студенти имате могућност у било ком делу града да потражите и праксу за себе, која може бити и плаћена, или хонорарни посао како бисте ускладили студије и рад. Сајт који вам увек стоји на располагању за праксе и послове за младе без искуства је Startuj.com!

Такође, на свим факултетима у Србији постоје и студентске организације које вам пружају различита искуства у реализацији догађаја, пројеката, бављења студентском политиком и изборима, прилику да се међусобно повезујете и склапате пријатељства са другима како на факултету, тако и ван њега.

Уз то постоје и разне друге невладине организације које вам нуде могућност размене са студентима из иностранства, као што је Erasmus+ или могућност волонтирања у AIESEC организацији која вам нуди праксе које можете радити у иностранству. Такође, можете покушати и са програмом Work and Travel и на на неко време отићи из Србије и упознати другачију културу и начин живота.

Студентски живот представља један од најизазовнијих периода, али уједно и најдинамичнији јер имате највише енергије и да учите и да стварате и стичете разна познанства и искуства. Искористите прилике које вам нуде градови и организације и обогатите свој студентски живот. Упознајте различите људе, размењујте знања и искуства. Све то ће вам значити једног дана када будете завршили факултет. Семинари, обуке, радионице у оквиру факултета, центара за каријерни развој ће вас увек усмеравати како да стекнете разна искуства и пронађете себе у материји која вас интересује.

Драги бруцоши, срећно са новим почеком и новим начином живота!

Извор: Стартуј

Leave a comment