Овогодишњи 20. Ухвати филм доноси нам премијерне краткометражне филмове на тематику инвалидности, а однедавно Ухвати филм део је и мреже Фестивала престижне Европске филмске академије (European film academy).

 

 

Укупно 29 филмова из 18 држава света, биће приказано на 20. Међународном филмском фестивалу Ухвати филм у Новом Саду, који ће се одржати у Културном центру Новог Сада од 12. до 16 октобра. Публика ће имати прилике да ужива у краткометражним филмовима, тематски и жанровски разноврсним, који преносе снажне поруке љубави, прихватања, равноправности и активизма. Филмови су изабрани од стране стручне селекције, путем јавног конкурса, на који се пријавило укупно 347 филмова.

Од ове године фестивал Ухвати филм може да се похвали и сарадњом са Европском филмском академијом (European Film Academy)! Надалеко позната и реномирана организација из Берлина, која окупља најбоље филмске делатнике, филмске фестивале и организације из Европе, препознала је важност и мисију Ухвати филм фестивала и уврстила га у своје чланице. Филмска академија, поред тога што окупља најбоље филмске раднике, позната је и по годишњој додели награда најбољима из европске филмске индустрије у више категорија – European film academy award, популарно названо и Европски Оскар.

Приступачност Фестивала и повећање видљивости и учешћа особа са инвалидитетом у филмској индустрији, теме су које Европска филмска академија сматра врло важним, и заједно са Ухвати филмом кренула је у мисију промовисања и заговарања широм Европе.

Права прилика за то био је и 38. краткометражни фестивал у Хамбургу Курзфилм Фестивал Хамбург, који се одржао у мају-јуну у Хамбургу. У оквиру конференцијског програма, директорка Ухвати филм-а, Милеса Милинковић, била је водећа говорница на тему приступачности филмских фестивала особама са инвалидитетом. Излагању су присуствовали чланови филмске индустрије, претежно организатори светских филмских фестивала. Милеса је на примеру Ухвати филм-а, објаснила шта све подразумева приступачност једног филмског фестивала и зашто је важна културна партиципација особа са инвалидитетом. Управо у сарадњи са Европском филмском академијом и захваљујући њиховој иницијативи, реализовано је и Милесино обраћање на 38. краткометражном фестивалу у Хамбургу.

Ухвати филм једини је регионални филмски Фестивал о инвалидности. Већ 20. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Udruge Spirit, а од 2017. у Бања  Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице. Филмски фестивал Ухвати филм одржава се са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Подсетимо, овогодишње 20. издање Ухвати филм фестивала одржава се од 12. до 16. октобра и део је званичног програма Нови Сад – Европска престоница културе, платформе Друга? Европа.
Више информација о самом Фестивалу, можете прочитати на званичном сајту www.uhvatifilm.org.

 

Leave a comment