Зашто је волонтирање важно?

У последњих неколико година све више младих људи волонтира. Које све предности и мане волонтирање доноси младим људима, можете прочитати у даљем тексту.

Волонтирање представља добровољно ангажовање појединаца без новчане накнаде ради општег интереса, за опште добро или добро других људи. То је ангажовање појединца на најхуманији и најлепши начин.

Уз бројне предности о којима ће бити речи, највећа мана коју људи истичу је мањак слободног времена и недостатак новчане накнаде за такав рад. То можда отежава ангажовање, али свакако да не умањује све бенефите које волонтирање доноси једној младој и перспективној особи.

Нова знања и вештине

Волонтирање је свакако прилика да се науче нова знања и вештина кроз искуство и уз присуство друге особе. Наиме, ту су мноштво вештина и вредности које млади волонтер учи кроз примере понашања својих старијих вршњака и омладинских радника, али и које самостално стиче. Схватање друштва у којем се налазимо и важност учествовања у њему ради стварања неког лепшег друштва пуног солидарности, толеранције и емпатије у будућности, једно је од кључних циљева сваког волонтера. Ова хумана и дивна мисија обогатиће живот волонтера, али и њему блиских људи и читаве његове заједнице.

 

 Успешнија каријера

Неформално образовање врло је важно за напредовање у каријери и пословном свету. Волонтирање и све вештине и знања које стичемо на тај начин учиниће наш CV богатијим. Све више послодаваца придају велики значај оваквом ангажовању у заједници и сматрају такве особе професионалнијим и способнијим за многе „више“ позиције са већом зарадом. Дакле, мало одрицања слободног времена свакако се исплати.

Упознавање са другим људима

Активности које волонтери спроводе одвешће их на многа нова места која иначе не би посетили и на којима ће засигурно упознати пуно нових људи различитих професија и интересовања. Ова дружења не само да остају лепа сећања, него се након свакога од њих учини неко добро дело за заједницу, те их то чини још лепшим.

Путовања

Иако се на почетку сваки волонтер ослања на његову локалну заједницу, ова делатност заиста може да одведе на бројне даље дестинације. Добар волонтер ће након неког времена засигурно добити прилику да отпутује негде и настави даље, кроз неки други пројекат, неку другу причу, своју активност и своје деловање и управо је то оно што чини волонтирање толико привлачним младим људима. Бројне организације покривају све трошкове пута, па је једина обавеза волонтера да учествује на најефикаснији начин у датом пројекту.

Емпатија и хуманост је оно што највише недостаје овој планети, а што нам је највише потребно. Управо уз овакве активности појединаца, уз волонтирање, свет ће временом постајати све лепше место за живот.

 

Александра Младеновић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment