Срем, Банат, Бачка, Петроварадинска тврђава, Штранд, Палић, Егзит, Фрушка гора су главни симболи Војводине, али и стари велелепни дворци су важни историјски драгуљи северне српске покрајине. Паноноски Вавилон се простире у Панонској низији, а главни центар Нови Сад постао је  Европска престоница културе 2022. године. По мојој слободној листи, пет најлепших двораца Војводине су: дворац Фантаст, дворац Зобнатица, Каштел Ечка, Дворац Капетаново, Дворац Дунђерски у селу Кулпину.

unplash.com – Велелепни дворци као бисери историје

 

Један од најраскошнијих  двораца Војводине је дворац Фантаст, спомен на некада моћну породицу Дунђерски чија се бела кула уздиже из житних поља војвођанске равнице у близини града Бечеја. Дунђерски су били једна од најимућнијих породица Аустроугарске XИX века, познати су као једни од највећих добротвора и мецена о којима се препричава пуно легенди. Славу Дунђерских показују и велелепни дворови широм Војводине који су припадали овој фамилији. Ових грандиозних грађевина има чак седам а најлепши је Фантаст, монументално здање с почетка XX века. Када говоримо о Дунђерским, дакле прва асоцијација је величанствени Фантаст са још 6  њихових грађевина.

Имање Зобнатица једна је од најлепших дестинација за рекреацију и породични одмор у Војводини. На  неколико километара од Бачке Тополе скривена  је прелепа оаза природе које ће одушевити све љубитеље животиња. Најлепши бисер који се налази на овом имању свакако је дворац Зобнатица, познат и под именом Каштел Терлеи. Уколико желите да посетите Зобнатицу, обавезно свратите и у оближњу Суботицу. 

Каштел Ечка – У црвеном дворцу у малом селу Ечка, надомак Зрењанина,  боравили су многи великани. Свечано отварање летње вечери 1820. у окриље здања довело је многе познате личности Аустроугарске. Учествовало се  у бакљади и свечаном балу а музичку атмосферу је  улепшао један талентовани  дечак који  је израстао у славног европског композитора,  Франца Листа. Ечка се налази на само неколико километара од Зрењанина, па можете направити успут још један спонтани излет.

У оквиру комплекса Каштел Ечка, можете уживати на неколико места  – Балска дворана, Двориште Каштела и  Водоторањ у Ечки.

Дворац Капетаново у Старом Лецу  тајновит је и необичан  по томе што је једини дворац грађен у пољском стилу, па се по свом изгледу разликује од свих других војвођанских каштела. Постоји легенда која каже  да је овај дворац уклет и дуго година је био затворен за туристе. Необичан пољски дворац усред Баната, екстеријер је чудесан и нигде више такав виђен. Капетаново се налази негде на пола пута између Зрењанина и Вршца, па можете туристички посетити и ове градове.

Дворац Дунђерски у селу Кулпину

Ако говоримо о најлепшим дворцима Војводине, мора се наћи место за још једно здање Дунђерских. Љубитељи домаћих филмова и серија вероватно ће препознати ово здање, омиљено од стране редитеља, глумаца, продуцената.

Посетите најлепша места у Панонском Вавиволу која можете погледати ОВДЕ.

Leave a comment