Кожа има изражену социјалну функцију што је негде главни разлог огромног посвећња пажње бројних реномираних компанија у надметању за квалитет производа у нези коже.


Полако одмиче лето, било је доста сунчаних дана, одласка на плаже морске или градске и на сваком кораку је требало водити рачуна о заштити коже и спечавању њеног оштећења. Oсим козметике за негу коже битно је правилно лагано одевање током летњих месеци одеће од природних материјала лан или памука као и исхрана богата витаминима и минералима, а нарочито бета каротеном који је садржан у наранџастом и црвеном воћу и поврћу (парадајз, шаргарепа, лубеница, бресква, нектарине…). Бета каротен је посебно значајан код особа које су склоне алергијама током излагања Сунцу и саветује се да се са исхраном богатом њиме почне месец дана раније пре директног контакта са сунчевим зрацима.

Током лета битно је користити заштитни фактор за лице 50, а за тело током боравка на плажи сходно типу коже може и мањи 30. Зависно од тога колико се задржавате потребно је поновити и мазати креме у дебљем слоју. Није потребно да се кожа бели већ се показало да танак слој креме недовољно штитити.

Након излагања сунцу, посебно на мору, пожељно је кожу освежити, смирити и за ту намену је најпогоднија алоја у облику гела. Поред све превенције некада се деси да кожа изгори и да се појави благо црвенило, тада се могу користити и уља која можете сами припремити. Најчешће коришћено је уље кантариона и за његову припрему је потребно 40 дана.

Hypericum perforatum – кантарион

Налазишта кантариона су суве и светле ливаде, бере се цвет од јуна до августа зависно од подневља. За припрему уља је потребно 250г свежих цветова који се потопе у 1 литар маслиновог уља и оставе се на сунцу шест недеља уз повремено мешање. Уколико се купује боја је параметар квалитета, ово уље је модро црвене боје. Напомена у вези са овим уљем је да се користи након излагања Сунцу јер појачава дејство УВ зрака.

Кожа је највећи орган масе око 3кг и површине од 1,5 до 2 метра квадратна и истовремено представља и највећи орган имунолошког система, подложна је спољашњој опсервацији и спољашњим утицајима и осим неге потребно ју је заштитити због бројних позитивних функција по човеков организам.

 

Тамара Бојовић

Извор фотографија: unsplash.com

Leave a comment