Обичај који је увек пратио свадбе  од давнина још из средњег века је кићење сватова. Девојке или  девојчице носе корпу са цвећем, пролазе међу редове сватова и ките госте који им симболично плаћају са ситним новчаницама. На крају младе даме деле сакупљени новац на равне части. Некада се китио само рузмарин са машницом, тракицом или цветићем који се задене за ревер сакоа гостима, односно за блузу дамама, док сада се праве разне ружице од вештачког материјала или са свежим цвећем а понегде и наруквице за даме са цветовима.

unplash.com Прелепи рузмарин опија мирисом и најављује свадбу!

 

Посебни бели цветови са тилом су се правили за младеначки сто и њихов број је увек био око 10 – ак. Обично се праве цветови тј. мали букетићи у разним бојама и комбинацијама да би даме из корпе могле да бирају онај који одговара њиховој одевној комбинацији. Од материјала доминира сатен, креп папир, тил, чипка.

Шта се вама више допада? Старински обичај када рузмарин леп и мирисан замирише или нешто модернији букетић цвећа даме желе  на свом реверу? На друштвеним мрежама постоје профили који нуде разне украсе поводом свадбеног весеља међу њима и цветове за сватове. Каче се шпенадлама или су самолепљиви а избор и понуда су све разноврснији и иновативнији са дизајном, материјалом и идејама.

Шта мислите о овом обичају? Обично се увек практикује када се прави свадба, посебно у мањим местима и на селима је неизоставни део протокола, док на свадбама урбанијег типа у ресторанима могуће и да се изостави или да се организује на други начин на пример да гости на улазу сами узму цвет уколико желе.

Обичај, посматрано кроз историју,  првенствено се односио на девојке спремне за удају које се приказују момцима али сада у кићењу често примомажу и девојчице на дечјем узрасту пошто је за њих то занимљиво да имају неку улогу на свадби.

Шта легенда каже о рузмарину?

Рузмарин је означавао брачну срећу и верност док други верују да штити од злих сила и урока.

Легенда каже да је у XVI веку, у мађарска краљица прва окитила своје сватове рузмарином због одушевљења његовом улогом у лечењу свог дугогодишњег проблема артритиса. Други сматрају  да кићење сватова рузмарином датира још из Античке Грчке.

Приче о рузмарину ће се распредати, препричавати, мењати а он ће увек имати приоритет као најстарија природна мирисна амајлија за сватове како би их пратила срећа у љубави коју са њима тог дана деле младенци. Кад богато и раскошно израсте а још интензивно замирише – на реверу или блузи нема већег симбола весеља и среће!

Leave a comment