Трећи по реду филмски фестивал Обнова одржаће од 1. до 4. септембра у оквиру Калеидоскопа културе поред Чешког магацина, у биоскопу Arena Cineplex, ресторану Loft Park и дворишту студентског дома „Живојин Ћулум”. Својом обнављајућом поетичком магијом и пажљивом селекцијом култних, али и нових остварења, фестивал ствара нови простор за седму уметност и друштвени напредак.

Филмски фестивал Обнова

 

 

 

 

 

Као део фестивал ове обнављајуће поетичке магије и неговања културе сећања, публика ће имати прилику да погледа чувене дигитално ремастеризоване филмове „Сјећаш ли се Dolly Bell“, „Валтер брани Сарајево“, „Битка на Неретви“ , „Ко то тамо пева“, „Нека друга жена“ и „Мирис дуња”.
У оквиру главног такмичарског програма дугометражног играног филма биће приказани филмови „Гејм“, „Хероји радничке класе”, „Ала је леп овај свет“ , „Комедија на три спрата, „Хероји“, „Мрак“, „Не играј на Енглезе“ и „Џем од кавијара“.
Жири фестивала биће Милан Пузић- сценариста, Калина Ковачевић-глумица, као и Слободан Иветић- режисер који је и прошле године учествовао на фестивалу са филмом „Крека – Ловац на снове“.
“Енергија коју сам осетио то вече прошле године остала је у мени све ово време. Она је учинила да ме домаћини фестивала, ничим изазвани, да тако кажем, позову да будем члан жирија ове године. На крају признајем: и да није било тог позива дошао бих на Обнову и присуствовао јој као гледалац из последњег реда.”
Слободан Иветић, режисер
Специјална награда за допринос домаћој кинематографији биће додељена по први пут и то редитељу Радивоју Раши Андрићу, а у оквиру специјалног програма посвећеном Раши, публика ће уживати у филмовима „Лето када сам научила да летим“, „Муње“, „Три палме за две битанге и рибицу“ и „ Кад порастем бићу кенгур“.
Богатијем програму допринела је и сарадња коју је фестивал остварио са Сарајево Филм Фестивалом и фондацијом “Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe”, па ће се на репертоару Филмског фестивала Обнова, по први пут у Србији наћи и филм „Где је Ана Франк?“, награђиваног редитеља Арија Фолмана. Филм је део селекције Сарајево Филм Фестивала “Dealing with the past”, а након пројекције филма биће одржана панел дискусија под називом „Филм као мост између прошлости и садашњости”.
Осим пројекција, посетиоци ће уживати и у разговорима са ауторским екипама сваког филма који ће се одржавати у посебном фестивалском студију на отвореном, а аутентичном музиком доброј атмосфери допринеће богат музички програм и бендови „Šlagvort”, „Monohrom”, „Jeluscinia i Amos bend”, kao i „Darež i Noćobdije”.
Улаз на све пројекције је слободан уз обавезну резервацију карата путем сајта, мејла rezervacije@ffobnova.rs.
Филмски фестивал Обнова реализује се уз подршку Европске престонице културе, Градске управе за културу Града Новог Сада, Академије уметности у Новом Саду и биоскопа Arena Cineplex. Фестивал је резултат ентузијазма младих филмских радника и љубитеља филма који су желели да подсете на то да добри системи вредности живе и обнављају се на филмском платну. Дугорочни циљ фестивала је да покрене стваралачки импулс локалне филмске заједнице, буде тачка окупљања филмских радника из региона и света, али и велики подстрек манифестационом туризму и привреди у нашем граду.

Leave a comment