Отварање овогодишњег Фестивала уличних свирача – Градић феста ће уметничком поворком поново оживети градске улице и грађане повести у јединствену авантуру и поклонити им доживљај за памћење. Новосађани ће имати прилику да упознају и доживе спектакл “Les Poupées géantes” – Велике лутке, једног од водећих европских театара, Француског театра Transe Express.

Градићи фест!

 

 

 

 

Поворка ће почети кратким перформансом у четвртак 25. августа у 19:30 на раскрсници Булевара Михајла Пупина и улице Жарка Зрењанина. Путању ће наставити дуж булевара, преко Варадинског моста до Београдске улице у Градићу, где ће испред Београдске капије бити изведена завршница спектакла.
Поворку, велики спектакл чиниће три лутке, налик порцеланским, високе 5 метара, са исто толико широким кринолинама. Један сасвим другачији доживљај свима доступне уличне уметности донеће уметнице – диве, које ће са врха лутака изводити оперске арије, као и оригиналну и популарну музику.
У експлозији боја, шетњом новосадским улицама, међу посетиоцима, лутке ће пратити 12 бубњара и перформера који ће изводили уличне спектакле. Кристални гласови високо изнад публике мешаће се са комичним скечевима на земљи, а грађани у поворци учествоваће у стварању уличне уметности.
Поворка ће симболички спојити Нови Сад и Петроварадин и публици дочарати магичност малог барокног града смештеног испод Петроварадинске тврђаве. На тај начин, још једном ће се оживети визија Градића као узбудљивог уметничког и туристичког кварта на чијим улицама живи уметност.
Програм отварања неће се завршити након перформанса Trans Express трупе. Публику ће у Градићу дочекати познати италијански састав Бандакадабра као и други домаћи уметници, а на крају вечери ће наступити и мултимедијални уметник Урош Ђурић, овог пута у улози ди-џеја.
Страни програм на Градић фесту
Осим програма отварања и регионалног програма посетиоци Градић феста ће током три фестивалске вечери бити у прилици да уживају у наступима још пет иностраних имена.
Страни програм овогодишњег Градић феста чине: италијански улични перформер Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò, Bandakadabra из Торина, мулти-инструменталиста Порцапизза, који свира на инструментима које сам саставља од рециклираних материјала, Claudio Montuori – Birdman који наступа са блуз гитариста Massimo Bizzarri у саставу под називом БизБуз и страствени музичар Ziggy McNeill који стиже из Аустралије.
Целокупан фестивалски програм можете погледати на сајтуwww.ulicnisviraci.com.
Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација ИНБОX уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу.

Leave a comment