У сам смирај дана, синоћ са платоа Српског народног позоришта одјекнула је Малерова пета симфонија чиме се Нови Сад ставио у ред великих светских метропола. Готово сто младих, из пет европских држава, заједно са својим менторима и професорима, свирали су као један, а звуци промене одјекивали су Српском Атином.

Звуци промене одјекивали Новим Садом

 

 

 

 

Концерт је био уприличен у оквиру завршнице прве фазе европског пројекта“Sound of change” чији је циљ професионални развој младих европских музичара у оркестарском амбијенту, уз стварање услова за већу професионалну мобилност и развој каријера, а Српско народно позориште један је од партнера.
“Ова прва фаза пројекта заправо је најзначајнија за ове младе уметнике, да им се да ветар у леђа, да се они афирмишу, који ће своју прилику наћи у земљама широм Европе. Српско народно позориште има велико искуство у промовисању младих уметника. Прошле године смо запослили младе људе у Драми, Балету и Опери и увек смо спремни и расположени да помогнемо младима. Ова прва фаза пројекта прошла је изузетно успешно”, истакао је управник СНП-а Александар Станков.
Са тиме се слаже и идејни творац пројекта, маестро Освалдо Фереира који је истакао да је Српско народно позориште сјајна почетна станица за овај креативни подухват, те да је Малер одличан одабир за почетак вишегодишњег пројекта.
“Малер је одличан одабир за почетак овог вишегодишњег пројекта. То је био одабир уметничког тима из Словеније и Србије. Малер не потиче из одабраних земаља и добро је што је одабир пао на њега. Имао је много потешкоћа у животу, и у професионалном раду. Био је Јевреј и тај проблем идентитета у Европи може најбоље да се представи кроз музику која спаја све различитости и супротности. У уметности сви смо пријатељи, фамилија, браћа”, рекао је Фереира.
Поред музичара, прилику за развој каријере добиће и млади композитори као и оперски уметници. Наредна станица је Љубљана где ће музичари наступити 16. августа, док ће у наредне четири године публику у Европи чекати интересантне и узбуљиве ствари управо због младих који су непоколебљиви ка свом циљу, и промене чине видљивима и постојаним.
Поред Српског народног позоришта, партнери на пројекту “Sound of change” су Португалска филхармонија, уметничка организација Нолетиа из Шпаније, Интернационални музички фестивал Кобленц из Немачке, Културно друштво БСА из Словеније.

 

Leave a comment