Лето је време одмора, за ђаке често вишка времена, паклених врућина, па време треба квалитетно поделити са неком књигом. ,,Књига изгубљених пријатеља" ауторке Лизе Вингејт добро је штиво за лето, где пратите упоредо причу о двема девојкама које живе у различитим вековима и околностима, а које ипак веже прича о једном месту.

,,Књига изгубљених пријатеља" прати две паралелне приче, које су наизглед различите, али читајући књигу назиремо колико су оне заправо повезане. Једна прича прати живот Хани Госет обојене девојчице, која са две своје господарице које траже своје наследство, креће у потрагу за својом породицом коју су ухватили трговци робљем и распродали. Друга прича прати живот Бени Силве, која долази у мало место како би предавала књижевност ђацима не толико заинтересованим за књижевност, а успут је прате сенке из њене прошлости и студентски кредит који треба да врати.

ГОСВУДОВ ГАЈ

Госвудов гај је место око кога се врти претежни део радње овог романа, како у причи Бени Силве 1987. године, тако и у причи Хани Госет 1875. године. То је имање богаташке породице на коме живе газда и газдарица са газдином законитом децом. Ту је и послуга која у том тренутку више није припадала робовима захваљујући добијеном рату. Ту су везане разне породичне интриге, нарочито препирке око девојчице Џуно Џејн, креолке и газдине ћерке из незаконите везе са обојеном женом. У причи из 20. века Госвудов гај је малтене опустошена кућа која је и даље у власништву богате породице која крије тајне о свом пореклу, а за саму зграду и имање куће више не мари. Једина која се том темом бавила јесте сестра Нејтана Госвуда, садашњег власника куће, која је млада преминула због срчаних проблема. Преокрет се дешава када у близини Госвудовог Гаја долази да живи Бени Силва, млада наставница, која се заинтересује за тајне Госвудовог имања, нарочито када сазна да у старој кући се налази гомила књига из старе библиотеке.

ХАНИ ГОСЕТ И ПЛАВЕ СТАКЛЕНЕ ПЕРЛЕ 

Хани Госет потиче из многобројне породице која је ослобођена ропства након укидања истог. Међутим, у временима превирања, док њихов газда није био код куће, Џеп Лоуч, трговац робљем и рођак газдине жене, распродао их је. Хани је у непрестаној стрепњи и размишљањима о својима да ли су живи и где се налазе. Изненада упада у једну од породичних интрига који је воде далеко од Госвудовог гаја и живота на који је навикла. У жељи да заштити газдину закониту ћерку Лавинију, и незакониту, Џуно Џејн, креће на тежак пут бродом у Тексас, где наилазе на сукобе који нису престали, на лопове и трговце људима. Газдине ћерке траже газду са жељом да осигурају своје наследство, док се Хани потајно нада да ће пронаћи остатак своје породице из које сви око врата носе плаве стаклене перлице које им је мајка стављала да носе.

БЕНИ СИЛВА 

Бени Силва је девојка која крије тајну свог живота која се открива тек на крају књиге, а повезана је са њеним породичним траумама које потичу од не тако заинтересованог оца италијанског порекла који ју је напустио, и мајке која јој никада није била права подршка. Тако долази у Луизијану да би предавала књижевност у тамошњој школи, али ту наилази на бројне препреке које се пре свега односе на незаинтересованост њених ђака који попут њихових вршњака од пре скоро једног века немају неких изгледа за будућност, па стога не желе да се труде. Тај свој проблем решава тако што ступа у контакт са Нејтаном Госвудом који у знак сећања на своју сестру, сам незаинтересован за Госвудов гај, дозвољава да се користи кућна бибилиотека његовог деде. Ту Бени заједно са својим ученицима креће у авантуру која ће јој донети много сазнања, а и много невоља са Нејтановим рођацима када реши да одржи јавну представу о људима који су настањивали те просторе раније.

,,КЊИГА ИЗГУБЉЕНИХ ПРИЈАТЕЉА"

Књига изгубљених пријатеља заправо је назив часописа који је био издаван у оквиру једне од ,,Цркава за обојене људе". Хани заједно са Џуно Џејн открива тај часопис и сама желећи да потражи своје најближе. У том часопису људи су плаћали објављивање једног пасуса у коме би написали кога траже где су живели и где живе сада, као и своје порекло. Ово је имало за циљ да се удруже породице које су страдале због трговине робљем. Кренувши у своју авантуру Хани Госет сакупља судбине разних људи које среће и заједно са њима наставља да пише књигу изгубљених пријатеља.

Ова књига нам доноси приче о различитим, а тако испреплетаним судбинама. Са причама о томе шта је исправно, а шта не, шта је потребно да будемо срећни, као и да увек следимо своје снове и да се боримо, свакако јесте књига коју ћемо памтити. Ова књига са својим називом и причом учи нас колико су важни људи које волимо, како љубав увек нађе пут и како се снови остварују упркос препрекама.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 

Leave a comment