Хуманитарна организација „Нађи Раула“ из Ниша уз подршку породице Милић и Центра за иновације „ИТКонект“ позива заинтересоване појединце и институције да предложе кандидате за Награду „Светислав Милић – младима од срца“.

Награда „Светислав Милић – младима од срца“

 

 

 

 

Конкурс је отворен до 1.10.2022, а сви заинтересовани могу своје кандидате пријавити слањем формулара на мејл адресу: sma.nominacije@gmail.com

„Настављамо традицију награђивања будућности наше лепе Србије. Награда „Светислав Милић – младима од срца“ основана је са идејом да се подрже млади и талентовани људи“ – истиче Јован Милић, иницијатор и утемељивач награде и додаје: „Конкурс је отворен до 1.10.2022. али охрабрујемо предлагаче да не чекају последњи дан за пријаву, већ да своје пријаве шаљу већ сада. Иако је лето, млади људи не одмарају већ освајају бројне награде на домаћим или међународним такмичењима. О лауреатима, као и претходних година одлучиваће осмочлана комисија.“

Поменута награда додељује се у шест категорија и то: наука и образовање, култура и уметност, хуманитарни рад и мирна борба за људска права, спорт, институција године и специјално признање. Сваке године се додељуја и Плакета мира, појединцима који својим радом побољшавају положај младих, али и медаља хуманости. Награде се додељују ученицима, студентима и младима до 35 година старости.

„У шест званичних категорија и у две специјалне категорије, сваке године јавности представљамо будућност Србије. Срећни смо да се наша породица лауреата сваке године све више шири. Овог 15. новембра додељујемо награде по четврти пут и тек смо на почетку, тек када наши наследници у породици буду додељивали награде, знаћемо да смо успели“ – закључује Милић.

Награда „Светислав Милић – младима од срца“

Подсетимо, Светислав Милић, рођен је 9.10.1936. године у Јасеници (општина Житорађа), где је и завршио основну школу.

Након тога уписује Војну школу тадашње ФНРЈ. На дошколовању у Бања Луци је био пар година, управо у том граду је упознао и своју девојку, касније супругу Љубицу. Службовао је у великом броју градова, те је целу своју породицу селио за Ковилово, Неготин, Сисак, Лесковац и последњи пут за Ниш, где остаје до своје смрти. У пензију одлази као стари заставник. Добитник је великог броја одликовања који су му додељени за војне заслуге. Увек је својој породици говорио да буду корисни заједници и да покушају да помажу, те је учествовао и у радним акцијама. Читавог радног века се борио за правду, истину и људска права и то у земљи, где није смело много тога да се говори.

Преминуо је 11.11.2004. у Војној болници у Нишу, а уз дозволу његове породице формирано је признање са одговарајућим слоганом: „Младима од срца“.

Награда „Светислав Милић – младима од срца“ прво је признање оваквог типа у Србији. Конкурс за овогодишњу доделу награда отворен је до 1.10.2022, а церемонија уручења награда заказана је за 15. новембар у 12.00h.

Извор: Стартуј

 

Leave a comment