Када кренемо путем Мачве, на територији Богатића и Сремске Митровице можемо посетити природни специјални резерват Засавица. Под заштитом државе налази се од 1977. године као природно добро. Спада у мочварно подручје  са ливадама, шумама, реком и потоком уз више врста животиња од тога је једна посебна. Да ли знате о којој се животињи ради?

Посети дивне резервате природе у Србији

Како доћи до Засавице и шта тамо можете видети прочитајте управо овде.

На свега око сат времена од Београда и Новог Сада налази се резерват природе Засавица. Од Сремске Митровице возите се још 12 километара, од Београда је удаљена око 90 км,  а од Новог Сада око 70 км.

Сем рибе умбре која обитава у Засавици, тамо су се распространили веровали или не – породице даброва. Музеј из Минхена је даровао 16 породица даброва који су ширили своје потомство, што значи да су се даброви добро прилагодили новој животној средини. Дабар је из Србије нестао пре око 100 година али се 35 даброва вратило тако што су их природњаци поклонили и сада их у околини има свеукупно око 100.  Тамо се одржавају кампови природњака откад су стигли даброви који су познати као неуморни градитељи али могу бити и штеточине. Они пресеку својим чељустима дрво и огуле. Пре десетак година када су тек стигли  у Засавицу они су се много умножили и у околини. Познати су као  животиње по томе што праве бране у води чиме регулишу водостај како би себи прилагодили боравиште, за тај посао почели су да секу трупце у околним шумама, и то зубима, који могу да замене тестеру. Ако нисте знали још нешто занимљиво о дабровима  – они су били веома бројни у Србији у првој половини 19. века али су истребљени, што због крзна, што због меса. Њихово месо је био специјалитет на трпези богатих и јело се чак и у посне дане. Сем даброва који су најинтересантнији, можете видети и стада мангулица и подолског говечета, фарму магараца као и мини зоолошки врт као и пашњак за шетњу домаћих животиња.

Један од симбола резервата је дрвена осматрачница са торњем висине 18 метара, са прегледом целом резервата.

Специјалан доживљај боравку у резервату пружа турустички брод Умбра  у дужини од 7 км.
Можете видети пашњак којег даље у пловидби замењује комплекс поплавних шума са  птицама мочварица и другим шумским  врстама птица.

Можете да изнајмите дрвени чамац са мотком за одгуривање за самостална туристичка истраживања на води.

Засавица може да се похвали са  око 200 врста флоре и фауне које су потпуно јединствене у Србији, а неке од њих и у целом свету.

Засавица се налази на подручју јужне Војводине и северне Мачве.  Идеална је у Србији за одмор, рекреацију, пловидбу чамцем, посматрање природе и животиња  и уживање у доброј домаћој храни. Посетите Засавицу и уживајте свим чулима у нашој Србији!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment