Популарна психологија, како и сам њен назив назначава, данас јесте један од најпопуларнијих и најчитанијих жанрова. Овај жанр се бави концептима који нам помажу да схватимо начин нечијег размишљања и понашања. 

Популарна психологија је све читанији жанр нарочито међу младима. Можда зато што су се људски животи и начини понашања закомпликовали до те мере да се данас више него икада осећамо без правца и без циља. Истраживања показују да је све већи број младих који врше суицид. Такође, све више је оних који ,,не знају шта са животом", траже смисао, а не наилазе на разумевање. Отуда популарна психологија привлачи велику пажњу међу данашњом читалачком публиком која има безброј животних питања на које тражи одговоре.

ШТА ЈЕ ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА

Популарна психологија се бави концептима људског понашања и стања његовог психичког здравља. Књиге из овог жанра баве се личним развојем појединца, суочавањем са лошим навикама, помоћи у пословном или емоционалном успеху, борбом са недаћама и незадовољствима. Отуда овај жанр црпи велику популарност у јавности зато што делује да је већини нас данас потребан неки компас којим би се руководили како бисмо прихватили и средили наше животе.

Било да је у питању књига са неком врстом медитације, вежби које треба упражњавати свакодневно или је то прост текст који скида паучину са одређеног психолошког проблема, књиге популарне психологије су јако важне за лични развој људи. Незадовољство, иако је то тужно, јесте једно од обележја људске природе. Данас незадовољства има на све стране, било да је то физички изглед, емоционални недостаци, пословни неуспеси, лоше здравствено стање. На сва ова питања популарна психологија може дати одговор, дати нам неку смерницу и компас, и поред свега тога научити нас да прихватимо себе онакве какви јесмо и живот онакав какав јесте да бисмо кренули даље. Због оваквог комплексног предмета изучавања, популарна психологија се и дели на популарну психологију усмерену на саветовање, популарну психологију усмерену на самопомоћ, популарну психологију која се бави урбаним легендама, популарну психологију која се бави јавним опажањем.

ЗАМЕРКЕ И ЗАБЛУДЕ

Иако популаран, овај жанр наилази и на негативне критике у јавности. Вероватно да је тачно оно да показатељ колико је друштво нездраво, јесте велики број ,,спаситеља" који се јављају. Данас је много животних тренера, психотерапеута, много страница на друштвеним мрежама које се баве овим питањима. Све ово не треба да чуди с обзиром на потребу овог жанра и потребу људи да нађу изгубљени компас у изгубљеном свету. Ипак, чињеница је да све то није увек оно што треба да буде и да се лако деси да неко зарад личне популарности може давати савете који нису стручни и адекватни, и који, на крају крајева, не могу да приђу нечијој души.

Наравно, ниједан од аутора овог жанра не чита мисли. Такође, ниједан од њих нама не може дати савршен рецепт за срећу и књигом нам решити све проблеме. Ствар је у личном развоју, у промени, у вољи и труду да се нешто мења. Како се и зове једна књига из ове области, поента је у буђењу. Наравно, грешићемо сигурно још пуно док не дођемо до неке стабилности и чврстине, али је битно да се ухватимо укоштац са проблемима који нарушавају наше психолошко здравље и мир.

ПРЕПОРУКЕ

Овај део текста посвећен је препорукама неких одабраних књига овог жанра које могу свакоме бити од користи. Сигурно да књига коју нико не сме пропустити да прочита јесте књига ,,Четири споразума са самим собом" Дон Мигела Руиза. Ово је једна кратка књига коју можете и брзо прочитати, али којој се треба навраћати и понашање по принципима ове књиге треба увежбавати.

Један од познатих писаца овог жанра је и Антони де Мело. Топла препорука следи за његову књигу ,,Буђење" и ,,Пут љубави". Ипак, књига ,,Буђење" има малу предност јер има велику помоћ у нашем освешћивању и остављању друштвених ланаца и окова иза нас.

Са наших простора, а значајно поред личног развоја, и на постизању пословног успеха, потиче аутор Кенан Црнкић. Његова књига ,,Седам тајни успеха" брзо је доживела велики успех. Иако поред те, препоручујем књигу ,,Надживети живот", по мом мишљењу свако треба да прочита књигу ,,Пази којег вука храниш", која нас усмерава како да прихватимо и искористимо све оно што нам је дато у животу.

ЗА КРАЈ 

С обзиром на то да је овај жанр толико заступљен нема крају препорукама, али верујем да је већини нас потребан овај жанр, а и да може помоћи и задовољним људима. Велика је истина да не можемо утицати на све оно што ће нам се десити, али на то како ћемо реаговати и те како можемо. Живот је процес сталних успона и падова, непријатности које никоме не пријају, а за које се успостави да су потребне. Да бисмо то схватили, често нам је потребно да нам неко то потврди и да нам да смерницу, нарочито у систему погрешних вредности и схватања.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: UNSPLASH.COM

 

Leave a comment