Један од предлога за летње слатке посластице може бити лагани Tiramisu. Како сам ја дошла на идеју да баш овај колач правим? Желела сам да направим нешто лагано, а са друге стране и да се засладим. Колач без трунке шећера и није прави колач, по мом мишљењу, стога умерене количине су пожељне.

Порекло вуче из Италије и у преводу значи ,,подигни ме'' или ,,покупи ме". То је колач који има укус кафе, кремаст, направљен од посебног сира и пишкота, а омиљен је посебно у Тоскани. Постао је познат куварима из периода од пре 50-60 година.
Сачињен од ,,бисквита у облику прстију" са аромом кафе и благог ликера веома је атрактивна посластица. Да ли је колач изворно настао у Сијени, Венецији или Тоскани не зна се, јер постоје различите тврдње. Спада у вишеслојне дезерте и некада се уместо пишкота користе разни кексови, слатки хлебови, али оригинални Tiramisu се везује за пишкоте, тзв. дамске прсте, слојевито ређане између редова крема посуте какаом и заливене кафицом.
Састојци који су вам потребни су:
- 3-4 јајета
- 3 кашике шећера
- паковање до два пишкота
- скувана велика шоља еspresso или црне кафе
- 500 грама mascarpone сира
- просејан какао прах или цимет
- по жељи слатка павлака
- по жељи кашика рума
- по жељи кашика ликера
Неко додаје у кафу и кашику коњака, ликера, или вина да добије специфичну арому. Неко уместо беланаца користи слатку павлаку, као што постоји рецепт и за тирамису без јаја са киселом павлаком. Постоји више варијација рецепата по жељи за овај колач.
Оно што је битно је да јаја умутите одвојено, жуманца са шећером затим и сиром, а беланца посебно умитите и затим сједините. Веома је битно да оба фила добро умутите миксером пре сједињавања. Пишкоте умачите у нес кафу и ликер, ређајте по филу и тако све до врха тепсије наизменично. Након реда пишкота поспите просејан какао или цимет. Након тога брзи тирамису је спреман да се учврсти у фрижидеру. За десерт је потребно 15 минута!
Потребно је пар сати да се колач охлади, посебно имајте у виду ако се ради о свежим јајима. Након тога сеците га на велике коцке и дегустирајте обавезно уз кафицу.
Пријатно!
Сузана Марјановић