Пројекат БИОФАБРИКА представља уметничку продукцију у облику експеримената, где се користи и обрађује потпуно нов, биоразградив и одржив материјал – СКОБИ. Главна намена овог материјала је да понуди алтернативна решења у циљу очувања животне средине, као, на пример, да замени пластику као највећег загађивача планете, али је откривен и његов велики потенцијал у замени текстила.

Пројекта Биофабрика

 

 

 

 

Материјал СКОБИ ћемо у оквиру пројекта БИОФАБРИКА промовисати кроз неколико фаза: путем радионица за прављење материјала у којима учествују ученици уметничке средње школе „Богдан Шупут“; кроз представљање концепта био-разградивог дизајна, кроз неколико самосталних и групних изложби и „site-specific“ акција, панел дискусија и на самом крају приказивањем документарног филма о процесима насталим током трајања самог пројекта. У томе ће нам помоћи бројни уметници и стручњаци, како инострани тако и домаћи: кустоси, дизајнери, агенти уметности, микробиолози, архитекте. Заједно ћемо пропитивати еколошке и савремене праксе у области уметности и дизајна и приказати нека уметничка и комерцијална решења која нам нуди материјал СКОБИ.
Реализација пројекта отпочела је кроз низ радионица још у марту 2022. године када су визуелна уметница Адриенн Úјхáзи и гошћа из Сарајева био-дизајнерка Маја Халиловић представиле ученицима уметничке школе материјал СКОБИ. Тада је отпочео узгој материјала и презентована је његова примена. Водили смо се идејом да код младих будућих уметника развијемо интересовање ка очувању животне средине, и представимо нове одрживе трендове који се користе у био-дизајну и ликовној уметности. Резултате радионице – прототипе које су створили ученици, документоваћемо и представити у облику поп-уп изложбе у четвртак, 01. августа у Културној станици Свилара у Новом Саду.

До септембра, када ћемо приказати документарни филм о процесима насталим током рада на пројекту, приредићемо још неколико изложби у Галерији „Шок задруга“, имаћемо „сите-специфиц“ акцију на Штранду и панел дискусију са изложбом у Културној станици Свилара:
22.јул 2022. – еколошка акција на Штранду – кустос Зерен Оруц (Турска);
26. јул 2022. – отварање изложбе „Up the River Without the Paddle“ – Zeren Oruc – галерија „Шок Задруга“;
29. јул 2022. – отворени разговор „ Climat Crises and Involvement of Art“ – Зерен Оруц и Соња Јанков у галерији „Шок задруга“
01.август 2022. од 11h – Биофабрика: Био Ко Култура – Маја Халиловић (Сарајево) и Адриен Ујхази (Нови Сад) – поп уп изложба у културној станици „Свилара“
01. август 2022.од 19h – Биофабрика: панел дискусија – културна станица „Свилара“
05. авуст 2022. – Отварање изложбе Марија Козомора – галерија „Шок задруга“- коридор
07. август 2022. – Отворени студио уметнице Адриен Ујхази
Носилац пројекта БИОФАБРИКА је Удружење грађана РеАктор, а пројекат је подржала Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022, у оквиру програмског лука Дунавско море.

 

 

Leave a comment