Шта смо све спремни да урадимо зарад успеха? Да ли постоји етичка граница коју не смемо прећи док остварујемо своју каријеру? Можемо ли препознати моменат када почиње да се губи људскост у трци за новцем и славом? Јесмо ли спремни да издржимо ове дилеме и да критички сагледамо свој животни пут – ова тешка питања поставља драмско дело „Мефисто”, које на сцену Српског народног позоришта поставља цењени редитељ Харис Пашовић. Новосадска публика ће присуствовати премијери представе 12. јула, а онда и још једном извођењу 14. јула.

 

 

 

Као један од најзначајнијих пројеката у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе, представа „Мефисто” биће први комад Хариса Пашовића који редитељ поставља у СНП-у. Занимљиво је да је Пашовић своју каријеру започео баш у Новом Саду, на Академији уметности, тако да ова поставка у години Европске престонице културе има вишеструку вредност. На сцени најстаријег српског театра окупиће се великани српског глумишта попут Мирјане Карановић, Миодрага Кривокапића, Гордане Ђурђевић Димић, као и велики ансамбл младих глумаца и глумица, предвођени главним глумцем, Аљошом Ђидићем.
Представа „Мефисто” настала је на предлошку истоименог романа немачког писца Клауса Мана, дела које је у јеку нацистичког режима у Немачкој било забрањено и због којег је писац био протеран из државе. Како истиче редитељ Харис Пашовић, ова представа је узбудљива прича о амбицији, те обухвата много ликова и у формалном смислу представља спектакл, који најбоље изражава нацистичку амбицију, помпу и монументалност на којој су инсистирали као на изразу своје моћи.
„У роману постоје ликови који су такођер умјетници, али који су одбили да сарађују са нацизмом. Нацизам је био нулта точка зла у цивилизацији. Нема тог успјеха, нема те умјетности који могу оправдати сарадњу са нацистима. Нацисти су у гасним коморама убили више од 6 милиона Јевреја и скривили смрт још осамдесет милиона људи. Вршили су експерименте над људима; планирали да истријебе читаве народе и културе; изгладњивали до смрти милионе људи. То су били зликовици без премца. Сарађивати с њима?”, рекао је Пашовић.
Поред поменутих глумачких имена, у представи играју: Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Страхиња Блажић, Драгиња Вогањац, Миа Симоновић, Душан Вукашиновић, Стефан Вукић, Милица Грујичић, Димитрије Динић, Вукашин Ранђеловић, Марко Савковић, Лазар Јованов, Гордана Каменаровић, Милорад Капор, Милош Лазић, Алиса Лацко, Тијана Максимовић, Пеђа Марјановић, Бојана Милановић, Мина Павлица и други.
Драматуршкиње су Александра Плескоњић и Николина Ђукановић, сценограф је Небојша Антешевић, а кореограф гост из Брисела, Золтан Вајакула. Костиме потписује Марина Сремац, композитор је Марко Грубић, а видео је урадио Енис Чишић.
Програмски лук „Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење, који ће до 17. јула угостити више од 1500 уметника, кроз готово 150 програма.
Карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.

 

Leave a comment