Изложба студенткиње новосадске Академије уметности Ање Прерадовић „Интроспекција-скице, вежбе, идеје“,  отворена jе у понедељак 27. јуна у 19 часова у галерији СКЦНС Фабрике.

Отворена изложба

 

 

 

 

О изложби:
Интроспекција (концепт за аутопортрете)

У покушајима да посматрамо рад сопственог ума, ослањамо се на сопствене осећаје и искључујемо примарна чула. Поновна проживљава искустава, саморефлектовање о њима,
говори нам више од пуког физичког доживљаја. У свом раду сам користила слику као медиј приказа интроспекције. Кроз аутопортрете вршим процес посматрања себе и својих менталних стања. Меланхоличан, хладан простор у којем се налази тело јесте одраз мисли у којима трагамо и спознајемо себе. Муве су представа упорних мисли, које су стално ту, које је некада тешко контролисати. Оне су напорне, умарају и ометају у свакодневним ситуацијама.
Оно што је потребно учинити да би се олакшало самом себи јесте направити корак ка уклањању проблема, а то се може постићи кроз саморефлексију.

Серија акварела „Муве“ (концепт за аквареле)
Елемент у мом посматрању је мува, надовезујући се на претходне серије где сам се бавила мувом као објектом проучавања и детаљном материјализацијом исте у макро фокусу,
створила сам нову серију радова која се лишава свега наведеног. Одбацила сам стеге реализма, покушала сам да посматрам исти објекат – муву, али сада као дематеријализовано тело.
Управо због тога сам користила плаву боју која јесте најмање материјална боја, сачињена од прозирности, тачности, чистоте – што би се могло довести у директан контраст са појмом муве. Мува као појам јесте несносно биће које омета зујањем и пецкањем. Када муву ставимо у положај супротан од онога какве одлике носи, обојено плавим светлом, без карактеристика које је чине „прљавом“, добијамо бестелесно и недефинисано тело.

Ања Прерадовић рођена је 1999. године у Новом Саду, где је завршила средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“, на смеру ликовни техничар. Академију уметности на Новосадском
универзитету уписује 2019. године, у класи професора Драгана Матића. Награду за колекцију фотографија у Фото Кино и Видео Савезу Војводине осваја 2015. године, а годину дана касније осваја и Прву награду за појединачну фотографију на Омладинској изложби „Иваново 2016.“
Учествује на колективним изложбама, од којих је последња ЕXП пројекат студената Академије уметности под називом „Сан“. Учествује у пројекту „Виртуелне нити“ у организацији Атељеа 61(2022), затим у пројекту „Разлике“ (2022). Такође, узима учешће у пројекту „Отићи или остати“ у организацији Бел Арт галерије и излаже заставу на тргу јарбола у Новом Саду (2022).

Leave a comment