Прерасподела наелектрисања између атмосфере и тла има утицај на здравље

У искуству сваког човека је да се догодио електрицитет приликом додира предмета од метала, пластике или подизање косе након скидања џемпера, после случајног контакта са другом особом. Дакле, људски организам има електрична својства и у сталном је контакту са околином са идентичним особеностима.

Атмосфера је позитивно наелектрисана и сви живи организми који лете док је земља негативно наелектрисана и биљке и животиње на њој и у њој. Ово све доводимо у везу са човеком, где би закључили да су људи негативно наелектрисани јер ходају по земљи али то није тако. Све до појаве обуће, наелектрисања су се несметано размењивала између тла и човека и за тада је могло да се каже предходно али данас ношењем гуменог ђона је прекинута веза са тлом и човек је позитивно наелектрисан. Негде тих година када се интензивирала производња обуће запажени су здравствени проблеми који су пре тога били ретки.

Бројни запаљенски процеси коже могу бити последица прекинуте комуникације а како је некадашњи човек ходао бос, подстакло се на размишњаље да се проблеми могу решити на овај начин. У суштини, земља преузима од човека слободне радикале који су један вид наелектрисаних честица док се ношењем обуће блокира тај пренос и самим тим се ствара вишак наелектрисања који нарушавају баланс у телу изазивајући неуобичајене потешкоће главобоље, болове у мишићима, промене крвног притиска, несаницу, екцеме. Ове појаве се углавном преписују променом временских прилика и годишњих доба.

Наши стари су нас често терали да идемо боси и негде су вероватно закључили лековитост у повезаности са тлом али се поставља питање како данас ово  ускладити са садашњим начином живота. Такође, сличан ефекат се може постићи контактом човека са уземљеним предметом. Примера ради у становима су уземљени радијатори или вентили на славинама, тако да додиром ових предмета имамо повезаност са тлом.

Постоје експерименти који доказују позитиван ефекат негативно наелектрисаног тла на опште стање данашњег човека, тако да када код постоји прилика препорукаа је ходати босоног на мору, викендици или башти. Тај краткотрајни боравка је довољан да се организам регенерише. Бројни су покушаји да се код деце и одраслих реше екцеми који се стално враћају и посматрање на проблем из овог угла може понудити могуће решење.

Својствена размена наелектрисања се дешава и у процесу опрашивања. Разлике набоја између пчеле и цвета омогућава опрашивање а да би се произвео 1кг меда пчеле морају да посете 10 милиона цветова и да пређу пут дужине 360-450 хиљада километара.

 

                                                                           Тамара Бојовић

Извор фотографије:  unsplash.com

Leave a comment