Када шетамо Врачаром који се граничи са три булевара у Београду, незаобилазна месту су Светосавски плато, споменик Светом Сави, споменик Карађорђу, црква и храм Светог Саве и Народна библиотека.

Величанствена светиња која је понос хришћанском свету је наш храм Светог Саве у Београду.

unplash.com Величанствени храм Светог Саве у Београду

 

Синан-паша, у жељи да се освети Србима за њихову непокорност, наредио је да се у пролеће 1595. године донесу из манастира Милешеве у Београд мошти Светог Саве и да се на Врачару спале. Од тог дана Врачар постаје свето место. Храм Светог Саве у Београду највећи је српски православни храм и представља највећу православну цркву на свету.

Тада настаје и идеја о подизању споменика Светом Сави,  али у недостатку средстава 1895. године изграђена је привремена црквица-капела. Изградња Спомен-храма Светог Саве започела је 1935. године.

Историјски догађаји прекидали су градњу и уређење храма. Полагање камена темељца обављено је тек 1939. године, иако је годинама уназад био планиран.  Наставак радова је уследио тек 1985. године, а након 2000.године  се убрзано наставља са изградњом храма, да би градња била завршена 2004. године. 

Свети Сава, рођен као Растко Немањић  српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ. Образујући службенике православне цркве стекао је велике заслуге за развој школства и просвете код Срба у средњем веку. Дан његове смрти 27. јануар  обележава се као Дан просвете.

Храм Светог Саве у Београду изграђен је у српско-византијском стилу, са четири звоника висока по 44 метара. Врх прекрасне куполе висок је 70 метара, док је главни позлаћени крст висок додатних 12 метара.

Неке од занимљивих информација које се односе на храм су: 

  • Црква може да прими нешто више од 10 хиљада верника;
  • Храм се простире на површини од 3,5 хиљаде квадратних метара у приземљу, са још хиљаду и по квадратних метара на три галерије на првом нивоу;
  • Тежина куполе је 4.000 тона;
  • Висина куполе је 27 метара;
  • Храм има укупно 13 купола, 5 полукупола, и 5 малих купола;
  • На великој куполи и малим куполама постављено је укупно 18 позлаћених крстова;
  • Главни крст је висок 10,5 метара и тежак 4 тоне;
  • Храм има око 300 лустера;
  • Око 15 000 метара квадратних храма је под мозаиком;
  • Живописање Храма и крипте планирано је у техници мозаика;

Свето место за хришћане сија задивљујућим сјајем све јаче, док његово унапређење градње наредује из године у годину. Уколико долазите туристички у Београд, обавезно посетите храм и добићете  благослав –  дар за очи и мир за душу. 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment