Један од највећих и најзначајнијих догађаја ове године у свету класичне музике, „Бетовен маратон”, биће одржан у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе у Новом Саду. Непоновљиво извођење свих девет Бетовенових симфонија у једном дану приредиће Београдска и Дортмундска филхармонија заједно са Словачким филхармонијским хором и четворо солиста, Аном Малеша-Кутни, Михаелом Зелингер, Јанг Во Ким и Робертом Борк, под диригентском палицом Габријела Фелца 26. јуна у Градској концертној дворани и на Петроварадинској тврђави.

Бетовен маратон у Новом Саду

Промо видео Бетовен маратон: https://we.tl/t-BDGlYyNhBW

„Ово је један концерт, један подвиг који треба да се деси 26. јуна, подвиг вредан пажње на светском нивоу и мислим да ће то бити нешто за памћење и што заиста не треба пропустити. С друге стране, концерт поставља нове стандарде, ово је дуго планирано, продукцијски, програмски и уметнички је веома захтевно, али је важно да имамо једну нову публику која пуни сваки концерт, а верујем и овај, што чини да култура заиста буде и постане начин живота“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

Резултат великог рада и сарадње Београдске и Дортмундске филхармоније своју премијеру имао је у недељу 19. јуна у Дортмунду, а сада ће бити део једног од најзначајнијих пројеката у оквиру године титуле Европске престонице културе у Новом Саду.

Бетовен маратон је пројекат који успоставља потпуно другачије стандарде и нове рекорде у историји музичког извођаштва. Од оркестра се захтева топ форма и уметничка изузетност, зато је Београдска филхармонија лествицу својих домета подигла још више. Поред тога што је у питању грандиозно представљање симфонијског опуса Лудвига ван Бетовена, јединствено је то што спаја музичаре другачијих националности, начина инетрпретације и сензибилитета у јединствено извођење и тражи од колега да се ослањају једни на друге у Деветој симфонији коју изводе сви заједно. После спектакуларног успеха маратона чија је прва „трка” била у Дортмунду, веома се радујемо његовом финишу у Новом Саду, а поготово грандиозној Оди радости на отвореном у амбијенту који је за њу савршен као што је то Петроварадинска тврђава”, рекао је в.д. директора Београдске филхармоније Дарко Крстић.

Улаз на концерт на Петроварадинској тврђави слободан је, док се улазнице за концерте у Градској концертној дворани продају за сваки од четири концерта засебно и доступне су у целокупној продајној мрежи Гигс Тикс. Поводом 21. јуна, светског дана музике, карте за прва два концерта у Градској концертној дворани продају се са 50% попуста док су карте за трећи и четврти концерт у продаји по пуној цени. 

Привремена измена режима саобраћаја на Петроварадинској тврђави

Поводом извођења девете Бетовенове симфоније у оквиру „Бетовен маратона” на Петроварадинској тврђави доћи ће до привремене измене режима саобраћаја од Прерадовићеве улице (од Ловотурса) и на путу ка Петроварадинској тврђави. Привремено се ограничава пролаз постојећом једносмерном саобраћајницом од горњег платоа до Каменичког пута и та веза се привремено претвара у двосмерну уз контролу пролаза од стране организатора.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези с догађајима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Leave a comment