Рачунарска гимназија Смарт била је протекле недеље домаћин ученицима и наставницима из Скопља, у оквиру регионалне вршњачке размене.

Група од 12 ученика и две наставнице боравила је у Новом Саду од 12 до 18. јуна, на позив Рачунарске гимназије Смарт у оквиру пројекта Суперсцхоолс који се спроводи у организацији Регионалне канцеларије за сарадњу младих и Немачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ). Током свог боравка ученици су имали разноврсне активности у оквиру којих су се боље упознали, стекли знања из различитих области и креирали веб-сајт о знаковном језику. Ова посета наставак је пројекта IT and Science for Better Community који је започет у априлу када су ученици из Смарт гимназије боравили у Скопљу.

− Ова размена за мене представља прилику да се упознам са новим људима, ученицима из друге школе, стекнем нове пријатеље, и исто тако знање о српској култури и Новом Саду. Остаће ми успомене за цео живот – прича Стефанија Јовческа, ученица из Скопља, а њени вршњаци Ноа Аврамовић и Данило Милентијевић из Смарт гимназије додају да је гостопримство у Скопљу било такво, да се надају да могу да узврате једнако добро.
− Израда сајта у вордпресу, што је био део овдашње размене, помогла ми је да доста научим из ове области и надоградим своје знање – објашњава Данило, док је Бојану Цакићу највећи утисак оставио процес прављења сапуна, који су ученици искусили у Гимназији Алгоритам у Скопљу.
− Једино што бих ја овде променио је то да оваква размена траје више дана, јер седам дана прође јако брзо – додаје Ноа Аврамовић из Смарт гимназије.

Пројекат „ИТ и наука за бољу будућност“

Од понедељка до петка македонски ученици су заједно са домаћинима у школи учили о интеркултуралном дијалогу, комуникацији, решавању конфликата и како да активно слушају саговорника. Стекли су основно знање и о знаковном језику, једноставнијој комуникацији и дворучној абецеди, а све што су научили поделили су на веб-сајту који су заједно креирали. На сајту ће заинтересовани посетиоци моћи да погледају и видео прилоге које су ученици снимили а у којима показују знаке за речи као што су: љубав, пријатељство, помирење, извини, хвала, загрљај, солидарност…

− Вршњачке размене су идеална прилика да ученици стекну вредна животна искуства, размене ставове, превазиђу предрасуде и стереотипе и поред свега тога, стекну и вредно знање. Управо због тога у Смарт гимназији успостављамо регионалне и међународне сарадње и трудимо се да ученицима створимо могућности које ће им, као младим људима који граде своје ставове и упознају свет, на најбољи начин помоћи да се отворе, искораче из зоне комфора, и изграде своју личност – каже професорка српског језика и координаторка ове размене, Сања Ђукић, а њена колегиница из Скопља Павлина Бучевски додаје да је посебно радује што су резултати овог пројекта у својој суштини друштвено одговорни.

− У Скопљу смо направили сапуне које смо поклонили Црвеном крсту и школи за децу са потешкоћама у развоју, а имали смо и еколошке радионице које за циљ имају подизање свести о овом важном питању, док смо у Србији креирали сајт о знаковном језику. Поред тога, ученици су се забавили, и научили да прошлост јесте важна, али је важније оно што се ради у садашњости јер то креира будућност. Надам се да ће бити других прилика за поновне сарадње – прича Павлина Бучевски, професорка програмирања и координаторка размене у Гимназији Алгоритам.

Заједничка дружења у граду и на излетима

Поред рада на веб-сајту и стручних предавања, ученици су имали прилику и да боље упознају наш град, Петроварадин и Сремске Карловце. О развоју града Новог Сада слушали су у оквиру изложбе Акценти у Музеју Града, а кроз шетњу са стручним водичем су сазнали многе занимљивости о знаменитим Новосађанима, синагоги, јерменском споменику, историји и култури града. Прошетали су и кроз подземне галерије, а потом причу о борби између турске и аустријске војске наставили у Сремским Карловцима. Дружили су се и на кеју, играли баскет на Штранду и уживали у мјузиклу Бриљантин у извођењу ученика Смарт гимназије. У оквиру активности „традиционална вечера“ ученици су заједно дегустирали специјалитете домаће кухиње и уз музику и плес завршили дружење.

О програму Superschools
RYCO Superschools је програм Регионалне канцеларије за сарадњу младих за школске размене на Западном Балкану са циљеви подршке процесима изградње мира и помирења и интеркултуралног учења и дијалога. Програм је део трогодишњег мултидонаторског пројекта „Западни Балкан – Шема школске размене” коју суфинансирају Европска унија и немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) заједно са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих (РYЦО). Пројекат има укупан буџет од 5,5 милиона евра и доприноси општем циљу повећања вештина и знања младих људи на Западном Балкану кроз унапређење
система образовања и промовисања сарадње у региону, кроз успостављање регионалне шема школске размене.

О Регионалној канцеларији за сарадњу младих
Регионална канцеларијиа за сарадњу младих (RYCO) је међувладина организација која управља и промовише регионалне и интеркултуралне сарадње младих унутар и између шест друштава Западног Балкана. RYCO програми се фокусирају на стварање могућности за младе људе да се укључе у активности које граде узајамно разумевање и помирење у грађанском, друштвеном, образовном, културном и спортском домену. RYCO иницира и учествује у креирању политике и залаже се за реформу. Он подржава развој политичког и друштвеног окружења које оснажује и олакшава размену младих. RYCO ставља младе људе у центар свог рада и верује да они треба да стварају а такође и учествују у култури мобилности, интеркултуралној размени и помирењу. Млади такође треба да буду активни и доприносе демократском развоју, друштвеном и економском просперитету и европским интеграцијама у све отворенији регион Западног Балкана. Шест друштава Западног Балкана треба да пружи проактивну подршку размени младих и ангажовању младих у оквиру региону и широм региона.

Фото: Зоран Лазаров Саје

Leave a comment