Уметност веза

Вез је у некадашња времена био леп посао за сваку младу жену, од кога су оне, између осталог, могле лепо и да зарађују. Времена су се променила, па тако и начин израде одеће, али оно што је остало ипак јесте неговање овог заната који може бити занимљив хоби, а може дати и лепе резултате. 

 

Везиље су некада биле жене познате по својим везиљским занатом и радовима којима су се људи дивили једнако колико су им ти радови били потребни што као одевни детаљ, што као украс у кући. Вез данас више није толико заступљен, могли бисмо рећи да се овим занатом ретко ко бави као професијом, али има жена које се њиме баве из хобија и из љубави. Вез представља вид уметност, где се, најчешће на чистом платну, најпре утискује цртеж, а онда по њему иглом и концем утискује нацртани мотив на платно. Иако је вез данас запостављен, и данас има људи који се овим занатом баве, а још више који му се диве.

ИСТОРИЈА ВЕЗА 

Сматра се да је вез настао још у примитивном друштву када се кожа мамута користила за шивење одеће. Најпре је вез настао из шивења, односно из прављења шавова како би се сачинило одело, а тек касније оно прераста у уметност којом се иглом и концем стварају шаре на већ израђеном оделу. Из овога можемо видети да је вез настао у најранијој цивилизацији и да је опстао до дана данашњег. Значај веза наравно није исти као пре нове ере, али његову вредност и вештину оног који се њиме бави нико не може и не сме оспоравати.  Први вез који је пронађен јесте онај из петог века пре нове ере који је пронађен у Кини.

Оно што су људи у историји још користили као мотиве који су се везли на одећи били су обично неки фантастични мотиви. Најпре су то биле животиње које су имале своје значење и симболику, нарочито у паганско време племена и тотема. Поред уобичајених животиња, неких којих су се људи бојали или у њиховом духу видели снагу свакако су били део мотива који су се везли. Оно што карактерише вез касније покрштених народа, нарочито Руса јесте вез мотива крста. Крст је везен у циљу терања злих духова, а у Русији иначе су мотиви који су се везли имали не само циљ украшавање  и улепшавање израђене одеће и тканине, већ и заштиту онога који ће ту одећу носити.

ВЕЗ КОД НАС

Вероватно да свако од нас у кући има макар један гоблен, односно везену слику. Код нас вез представља домаћу радиност која је представља једну од великих љубави и занимација жена. Наше баке су израђивале везове не толико јер су се тиме бавиле, колико из тога што су то волеле и што су разним гобленима и везеним прслуцима и платнима украшавале себе и све оно око себе. А у нека доста ранија времена вез није била само занимација жена, већ и вештина чије је познавање била њихова обавеза.

Сматра се да су Срби познавали уметност веза и пре досељавања на Балкан. Вез је некада био део традиције, где је једна од обавезних вештина коју је свака девојка морала да познаје било и везење. Код нас у везу су присутни црквени мотифи, а исто тако и народни мотиви. О томе сведочи да су се раније црквене одежде и ношње и одела украшавали везом. Везло се и на нашим дворовима, а нису од нас толико далека ни времена у којима је вез на одећи био одраз друштвеног слоја коме неко припада.

ОСНОВНЕ ТЕХНИКЕ И ДОСТУПНОСТ

Иако је данас вез запостављен и захтева и прецизност, и доста времена и вежбе, што је данас ретко ко спреман да жртвује, ипак постоје начини да се ова вештина савлада и они који су за то заинтересовани. Важно је на почетку знати да за вез можете користити материјале попут обичне игле и конца, али да је пожељно користити материјале који су искључиво намењени за вез. Постоји посебна игла и конац који су намењени везењу који се по величини и неким другим карактеристикама разликују од игле и конца за шивење.

Код веза је пожељно користити чисто платно где ћете сами уцртавати цртеж, а потом иглом и концем коначно уобличити вез. Поред тога, могу се користити и шарена платна, тканине или наше одело по коме желимо да веземо (ако је одређеног материјала), а могу се користити и већ исцртана платна. Постоје везови различитих врста, а да бисте кренули са израдом веза потребно је да започнете прве кораке. То можете уз помоћ неких сајтова попут https://www.liupka.com/rs/kreativni-blog/Vezenje/uputstva-za-izradu-c1005/vezenje-na-platnu. Такође, постоје јутјуб канали и снимци уз помоћ којих можете најлакше да савладате ову вештину. Ту су наравно и фејсбук и инстаграм, а неке од инстаграм страница које вам могу помоћи јесу @knowlecraft, @bordado.dodia, @with_thread.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Занимљивости које се односе на вез, наравно повезане су са две жене. Прва је монахиња Јефимија која је била песникиња и која је једно од својих најпознатијих дела, “Похвала кнезу Лазару”, извезла позлаћеном жицом на црвеном атласу. Друга жена за коју се крије занимљива прича јесте Мира Везиља, која је одбијала просце које јој је налазио отац. Остала је девојка, а од веза се издржавала и подигла цркву која се прозвала Везиља, а коју су Турци порушили.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: UNSPLASH.COM

Leave a comment