Најбоље одлуке се с лакоћом доносе, између осталог, онда када имамо потпуну јасноћу своје намере.  
Оно што је пресудно у вези са исходима, јесте емоција којом се водимо када одлучујемо.  
Да бисмо доносили добре одлуке, потребно је разумети доста тога. 

Током живота, дани су нам испуњени свакодневним доношењем некаквих одлука, било да су то оне ситне, уобичајене, подразумеване па све до неких крупнијих животних одлука које доводе до одређених промена тока живота.
Тако је лако одлучити се између сиве или беле хаљине за данашњи outfit. Да ли на посао или у школу поћи истим путем као јуче? Да ли позвати пријатељицу или пријатеља на дружење? Да ли урадити тренинг сат времена раније? И тако даље…
Све су то одлуке које доносимо инстиктивно без много размишљања, толико смо у томе уиграни да када дође време да донесемо неку важнију одлуку, понашамо се као да одлучујемо први пут.

 

Зашто је то тако?

Врло је важно пре свега обратити пажњу на своје мисли.  
Ваше мишљење вам је најважније, оно је меродавно и рекла бих да је валидно онда када настане из личног искуства.  
Уколико имамо недостатак одређеног искуства увек можемо одлучити да се усудимо и покушамо.
Код те одлуке је важно не мешати туђа лоша искуства са својим које још увек нисмо доживели на свој и јединствен начин.
 

Зато у овом свету разноликости и
дуалности имамо пуно различитих погледа на исту ситуацију, ти погледи темеље се на личним уверењима која су често заправо туђа. Негде смо их од некога чули и поверовали.
 
Зато смо у могућности да изаберемо у шта ћемо веровати.  
Да ли ће то бити нешто што нам не служи и одузимати нам сваки трачак наде да су наши снови оствариви, или ћемо трагати за примерима који нас инспиришу и уверавају да таквим одлукама можемо доћи до жељених исхода. 

У данашње време, преплавњени смо информацијама, информацијама које су и проверене и непроверене. Живимо у свету дуалитета, где су сва мишљења и искуства подељена у више нијанси различитих оквира.
Већина људи је у прилици да сваког дана прати медије, или истражује путем интернет мрежа, о чему год помисли.
Учествујемо у разним међусобним интеракцијама које такође имају утицаја на нас, наш поглед на свет, живот, па чак смо и у стању да се поистоветимо са туђим мишљењем о нама самима. 
То што информације круже брзином светлости може нам бити корисно и онда када бирамо какве ћемо примере пратити, то могу бити и надахњујући успеси који се логиком не могу објаснити, а догађају се.


Ако сте превише пута чули да је било шта немогуће, препоручила бих вам да тај програм у свом уму, за почетак, замените другим.
Нека то буде на пример: СВЕ СЕ ДЕШАВА ЗА ВЕЋЕ ДОБРО.

Уколико сте поверовали да се све дешава за веће добро, ви нећете бити очајни ако током свог пута након неке одлуке промените смер дешавања или се догоде непредвиђене ситуације. Знаћете да се све дешава за веће добро. То такође значи, да сте освестили своје виђење живота, да живот живите ви, а не живот вас. Нико не одлучује о вашој срећи осим вас самих, а живот вам пружа све могуће алате и прилике да се у својим тежњама остварите.
Ако је ваше уверење, да се све дешава за веће добро, ви не сматрате да ће из ваше одлуке настати грешка. 
Па чак и ако не иде по плану, методом овог новонасталог програма све мање ћете мешати одговорност са бригом.  
Брига је апсолутно сувишна, корак по корак, па и променом путање, ви сте на добром путу.  
Само без сумње и уплитања спољашњих утицаја у ваше лично искуство.  

Обратите пажњу, има ли смисла послушати савет емотивно незадовољне особе о љубавном односу с партнером. Или ћете, ако већ сматрате да ће вам значити, савет потражити од особе за коју сматрате да живи љубавну хармонију каквој се дивите и какву прижељкујете. Водите рачуна о томе кога слушате и да ли усвајате корисна мишљења.

На вама је избор, на вама је одлука.
Ваша је намера.
 
Намера, да се утешите туђим лошим искуством, или да одлучите да промените своје досадашње искуство.

Све одговоре и начине пронаћи ћете у себи. 
Шта год било у питању, каква год значајна одлука, полазна тачка је емоција коју осећате приликом избора.  

Све што смо икада остварили, морали смо прво замислити.
 
Тај моменат осећања приликом замишљања остварења циља је најутицајнији приликом доношења одлуке.

            

Усклађивање с одлуком описаћемо на следећи начин:

Увек имате два или више избора. 

1. Док замишљате исход првог избора осећате усхићење, радост, одушевљеност, не знате како ће се завршити, нисте потпуно сигурни, другима ваш избор делује сулудо, па ваш ум проматра и пита се да ли би било погрешно. 

2. Док замишљате исход другог избора осећате радост што имате више избора, мало непријатности и несигурности. Рецимо да осећате да ако бисте се одлучили за други избор, не бисте то урадили с потпуним задовољством.

У поређењу ова два избора ви већ имате план А.
Поверујте да је план А довољан и остварив, план Б вам ни не треба.
Пратите емоције усхићења, одушевљености, радости које ће вам елиминисати осећај несигурности и уклонити сваки измишљени страх.

Постаће вам незамисливо да не донесете такву одлуку.

Могуће је да важне одлуке доносите истом брзином као и оне свакодневне, ако се водите унутрашњим импулсом и не дозвољавате да било каква сумња ремети вашу свест по питању тога.  
Могуће је да ћете по мишљењу других бити потпуно сулуди уколико се одлучите за нешто што они никада не би изабрали. Вероватно ће вас покушати уверити да сањарите и да је што шта немогуће.
Могуће је да ћете временом осећати тренутну присутност страха, идентификовати га осмехујући се, јер сте схватили да сте га сами и измислили.  
Могуће је да ћете разумети да је сваки ризик пун лекција којим сами можете дати смисао.  
Могуће је да ћете се почети радовати непознатим ситуацијама, одлукама, уз спознају себе у свему, уз веровање да се све дешава за веће добро, с уверењем да нисмо дошли на овај свет да би нам живот био борба и патња.  
Могуће је да ћете имати доста животних изазова, али и да ћете у њима видети свој раст и раскош. 

 

Оно што ће се сигурно догодити јесте да ћете запамтити тај добар осећај који сте имали на почетку, пре него што сте донели одлуку која вас је довела до остварења било чега.
Тај добар осећај је увек био и водиља и награда за вас.


Текст: Јелена Радић
Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment