Позивамо вас да учествујете у интерактивном предавању на тему “Психолошки аспекти насиља у породици“, у суботу, 11. јуна 2022. године, у Фондацији „Данило Киш“ (зграда Јадран, И полуспрат) у Суботици, са почетком у 17:30 часова.

Психолошки аспекти насиља у породици

Предавање у оквиру циклуса „КАЖИ А“ организује Фондација „Данило Киш“ у сарадњи са Удружењем грађана „Психоартис. Учешће је бесплатно.

Специјална гошћа и предавач ове суботе у Фондацији “Данило Киш” биће Ивана Перић, координаторка СОС Женски Центар Нови Сад, који је у служби превенције и суочавања са последицама партнерског насиља. Ивана Перић, психолошкиња, трансакциона саветница, психотерапеуткиња у едукацији, социјална радница, радионичарка, едукаторка, ауторка приручника и тренинга у области родне равноправности, од недавно је покренула своје психолошко саветовалиште под називом Реконекција. Ивана ће својим практичним знањем и богатим искуством у овој области свим заинтересованима радо пренети део искуства и знања у оквиру интерактивног предавања.

Предавање има за циљ информисање и едуковање грађана, младих и професионалаца из различитих области о феномену насиља у породици, као и развијању вештина за препознавање фактора који доводе до појаве насиља у породици. Током предавања “Психолошки аспекти насиља у породици” дотаћи ћемо се следећих тема:

  • Насиље у партнерским односима- како препознати? – рани знаци насиља динамика насиља, циклус насиља
  • Зашто нам је тешко да причамо о насиљу?
  • Шта ако се мени догоди? Шта ако се догоди некоме мени блиском?
  • Које последице насиље оставља?
  • Насиље као траума?
  • Начин подршке: терапијска, институционална, неформална
  • Опоравак од насиља и последица – могуће је реизградити себе
  • Улога заједнице у препознавању и разумевању насиља?
  • Унутрашње снаге и ресурси, концепт резилијентности, брига о себи – као превентивни фактори уласка у насиљан однос

Насиље којем је особа изложена нарушава њен осећај добробити, вредности, интегриета и идентитета. Насиље је зато сваки чин наношења психолошке штете другој особи. У основи насиља је намера да се други доведе у потчињен положај, да се се оствари контрола над њим. Насиље можемо посматрати као трауматски догађај који оставља озбиљне последице на ментално здравље. Излазак и опоравак из насиља је могућ али потребна подршка и порука особама које су преживеле насиље да им верујемо да нису одговорни за оно што им се догодило. Само тако отварамо пут исцељења.”

Немојте пропустити да нам се придружите јер је ово јединства прилика да грађани и грађанке Суботице разговарају са еминентном стручњакињом из ове области.

Пријаве су пожељне ради осигурања места на предавању (нису обавезне) путем мејла на адресу: mladen.psihoartis@gmail.com.

Leave a comment