Европска престоница културе у знаку женског активизма

Кроз уметност и активизам, Европска престоница културе заокружиће програме посвећене женском стваралаштву у оквиру програмског лука „Хероине”, и то у славу Новосађанке, српске политичарке, уреднице и активисткиње – Милице Томић. 

Европска престоница културе у знаку женског активизма

 

 

 

 

 

 

Од 6. до 12. јуна, хероине данашњице ће кроз различите уметничке изразе приказати не само утицаје феминизма на интернационалном нивоу и његово наслеђе, него и данашњу борбу за бољи положај жена. Међу њима су европске, регионалне и домаће музичарке, глумице, књижевнице, новинарке, предузетнице и филмске ауторке. 

Музичарка и водитељка Ида Престер, дизајнерка Андријана Вешовић, познатија као Зомбијана, књижевнице Тања Ступар Трифуновић и Ивана Максић, музички састави Елементал и Pretty Loud, новинарке Јована Глигоријевић, Вања Ђурић и бројна друга имена, уз Фестивал филмских аутора и Женски базар, претвориће Музеј савремене уметности Војводине и књижару Bulevar Books у просторе за дијалог о унапређењу положаја жена у оквиру Аутономног фестивала жена – првог феминистичког фестивала у Новом Саду. 

Прозаисткиње, песникиње, књижевне критичарке и уреднице у издавачким кућама удружиће снаге писаних речи на фестивалу „Хероине у Зениту” у књижари Zenit Books, а међу њима су Огњенка Лакићевић, Анамарија Грбић, Јелена Маринков, Јелена Жугић, Маја Солар, Соња Јанков, Мирјана Новаковић, Ана Вучковић, Катарина Митровић, Нина Савчић, Андреа Попов Милетић, Соња Веселиновић, Александра Рашић, Бојана Денић, Љубица Пупезин. Српско народно позориште биће место сусрета наших реномираних глумица Јасне Ђуричић, Гордане Ђурђевић Димић, Наташе Нинковић, које ће се наћи у улогама хероина наше прошлости Марије Трандафил, Милице Стојадиновић Српкиње, Милице Томић и Милеве Марић Ајнштајн и из њихове перспективе одговарати на питања новинарки Весне Фаркаш, Наташе Ракетић и Александре Поповић у оквиру пројекта „Новинарке питају глумице”. 

Театар у служби равноправности 

У Српском народном позоришту одиграна је „Успаванка за Алексију Рајчић”, представа која говори о неравноправности жена и тражењу слободе с оне стране закона. Рађен према тексту Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића, овај позоришни комад разоткрива патријархалне матрице и кукавичлук који се иза њих крије. Новосадско позориште / Újvidéki Színház такође се пркључио програмском луку „Хероине” са представом „Кад те Бог шутне у стомак”, списатељице Илдико Ловаш, у режији Андраша Урбана.

Женски активизам кроз визуелну уметност 

Приближно око стотину жена из десет партнерских земаља учествовало је у стварању концепта и материјала за мултимедијалну изложбу о историји Покрета за ослобођење жена у Европи (Women’s Liberation Movement – WLM) која ће бити смештена у Архиву Војводине. Изложба путује по партнерским градовима и представља неке од најзначајнијих догађаја, женских организација, друштвених прекретница, биографија познатих и непознатих маргинализованих жена. Догађај је део пројекта „Rewomen – Европско женско сећање”, који обухвата и дводневну међународну конференцију на тему „Наслеђе Покрета за ослобођење жена”.

У Културној станици Свилара нас очекује изложба „Нулта толеранција према насиљу над женама – Светско бијенале студентског плаката”, која неће оставити места за прећуткивање и окретање главе од ове важне теме. У организацији новосадске Академије уметности, изложба приказује радове младих дизајнера и дизајнерки и студената и студенткиња са уметничких факултета, који су дали свој одговор на једно од најпроблематичнијих питања женских права.  

Подсећамо, у оквиру програмског лука „Хероине” први пут је реализован фестивал „Вила” у Врднику, у нашем најстаријем националном парку, а отворено је и шест изложби средином маја у најзначајнијим културним институцијама у Новом Саду, које још увек можете посетити: „Партизанка и Фрагонар: Колекција слика Јованке Броз” у Галерији Матице српске, „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, „Феминистичка авангарда” у Музеју савремене уметности Војводине, „Марама као културни означитељ” у Музеју Војводине, „Женска нит” Атељеа 61 у Креативном дистрикту, изложба „Из женског угла” у Сремским Карловицима, а ту су и бројни други програми.

Партнер програмског лука „Хероине” је Ерсте банка.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје можете пронаћи на званичном сајту пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”: novisad2022.rs.

 

Leave a comment