У уторак, 24. маја у хотелу Mona Plaza одржана је завршна конференција у оквиру пројекта YоурЈоб, која има за циљ каријерно вођење и саветовање младих у складу са њиховим потребама и афинитетима.

Одржана конференција – Фото: YourJob/Caritas Србија

У фокусу пројекта су нарочито они које се налазе у осетљивом положају, као што су млади са инвалидитетом, припадници националних мањина, млади из социјално угрожених породица и руралних крајева, уз нагласак на родну равноправност која је интегрисана у све аспекте конференције.

Жељко Скендеровић, Уредник портала Startuj.com који је посвећен управо младима, говорио је на тему “Синергија кроз удруживање: како заједно решити проблем незапослености и радне неактивности младих?”

Жељко наводи да је и сам своју каријеру започео као практикант и да је за младе изузетно важно да се ангажују у ваннаставним активностима, истражују и користе све прилике за посао које им могу помоћи у даљем професионалном развоју.

На сајту Startuj.com тренутно се налази преко 1.000 огласа за послове који су намењени младима без искуства или онима који имају максимално две године радног искуства, док осим огласа за посао, на сајту могу пронаћи још корисних информација попут савета како написати добар ЦВ или како се припремити за интервју за посао.

Подсетимо, пројекат YourJob почео је са реализацијом у априлу 2019. године захваљујући финансијској подршци Аустријске развојне агенције, Renovabisa и Caritasa Аустрије. Циљ је остао исти – подизање капацитета младих, њихове запошљивости и конкурентности на тржишту рада.

У складу са овим, кандидатима је на располагању велики број могућности које ће им помоћи да започну своју каријеру – од бесплатних професионалних курсева у циљу доквалификације и преквалификације, све до плаћене праксе код послодавца и финансијске подршке за покретање сопственог бизниса.

Leave a comment