Европске, регионалне и домаће хероине уметности окупиће се овог викенда, од 3. до 5. јуна, на првом фестивалу „Вила” у срцу најстаријег националног парка у Србији, у Врднику (Фрушке Терме Ресорт) и то у част песникиње, новинарке и гитаристкиње, Милице Стојадиновић Српкиње. Од музике, преко театра, филма, књижевности, програма за најмлађе, до гастрокултуре, овај фестивал биће јединствено искуство у природи за присутне, а сви догађаји су бесплатни. Међу европским вилама, фестивал ће окупити готик вилу Тарју Турунен, Jenny from Ace of Base, виле класичне музике виолисткињу Табеу Цимерман и виолинисткињу Симоне Ламсма, која ће наступити са оркестром Camerata Academica, а од регионалних вила на фестивалу ће наступити Калиопи, Натали Диздар и Амира Медуњанин уз Војвођански симфонијски оркестар.

ВИЛА

„Велики труд је уложен да се организује један овако програмски разнолик и продукционо захтеван фестивал. Неке од уметница први пут гостују код нас, тако да целокупан догађај заиста не би требало пропустити, посебно зато што се одвија у бајковитом амбијенту Врдника. Као једно ново искуство, надамо се да ће овај фестивал бити још један легатски пројекат Европске престонице културе. Иначе, читав лук „Хероине” који траје до 12. јуна,  посвећен је женском стваралаштву и управо је инспирисан нашим великанкама из својих области деловања, а изразом су заступљене разноврсне уметничке дисциплине”, рекла је програмска директорица Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Сара Вулетић.

Међу домаћим вилама наћи се глумице Аница Добра, Наташа Тапушковић и новинарка Наташа Миљковић, које ће читати деци бајке, потом глумица Наташа Нинковић, која стиже са представом „Прах”, у адаптацији и режији Вељка Мићуновића, затим јунакиње плесних представа „Удаде се Живка Сиринићка” и „Теорија релативитета”, као и књижевнице које ће се представити у оквиру програма „Милици у походе” и ауторке сликовнице „Фрушка бајка”, Јоване Кулаузов Ребе.  

„Мени је занимљиво да је чак и данас, у 21. веку, жена која одлучи да буде самостална, духовно, материјално, да буде независна, да следи своје снове и да пише поезију, храбра сама по себи. Сада можемо само да замислимо колико је храбрости требало за тако нешто средином 19. века у једној малограђанској средини, у градићу као што је Врдник, где је Милица била управо оно што јесте, једна идеалисткиња, жена која је свим срцем веровала у снове о некој бољој држави и о неком бољем свету, која је писала поезију. Људи су је звали Фрушком вилом и веровали су да она има неке чудне склоности да ствара, какве друге жене нису имале, а то је заправо била само њена способност да се непрестано образује”, рекла је књижевница и ауторка „Фрушке бајке”, Јована Кулаузов Реба.

Већ реномиране виле попут новинарке Бранке Главоњић и музичарке Маје Цветковић наћи се у улози едукаторки за будуће генерације младих уметница које ће такође имати прилику да представе свој рад на фестивалу „Вила”, баш као што ће и пројекција овогодишњег хит филма „Лето када сам научила да летим”, режисера Радивоја Андрића, представити сјајну, младу глумицу Клару Хрвановић.

„Ми постојимо више од 20 година и за свих тих 20 година нисмо свирали на једном фестивалу који се бави само женским стваралаштвом, тако да ми је велика част да се нађем раме уз раме са Аницом Добром и, пре свега, са свима вама који ћете бити тамо. Морам да кажем да не знам да ли ми се више свиђа сам програм или локација одржавања фестивала. Ја музику генерално не делим на полове, али треба подстаћи стваралаштво, поготово у музици, јер кад саберете толико има мало жена у томе”, рекла је музичарка Маја Цветковић.

Фестивал „Вила” обухватиће зону за најмлађе – полигон спретности, игре попут билијара ногом, фризбија и пуштања змајева на ветру уз посебан део који ће бити фокусиран на едукацију деце на тему финансијског описмењавања.

„Ерсте Банка је одавно препозната као поуздан стратешки партнер програмима из области културе и уметности. Често падамо у замку верујући да је тема финансија резервисана само за одрасле. Да бисмо све разуверили, крајем године смо представили игрицу за мобилне телефоне Чувари Змајевог блага која децу на занимљив и пријемчив начин уводи у свет финансија. Позивамо их да се играмо, учимо, сликамо, правимо моделе кованица, погађамо тајне предмете и наравно, да заједно погледамо интерактивну позоришну представу са Змајем и Чаробњаком”, рекла је експерткиња за друштвено одговорно пословање у Ерсте Банка Србија Соња Конаков Свирчев.

Бесплатан превоз за време трајања фестивала

Поводом организације фестивала „ВИЛА”, ЈГСП Нови Сад обезбедио је бесплатан превоз на релацији Нови Сад – Врдник (Фрушке Терме)– Нови Сад, за дане трајања фестивала од 3. до 5. јуна. Превоз ће се обављати из Новог Сада са Железничке Станице (плато испред улаза у Ж. Станицу) до Хотела Фрушке Терме у Врднику.

Распоред полазака за дане 3, 4. и 5.6.2022. године:

Место поласка:

Нови Сад

(Ж. Станица)

Место доласка:

Врдник

(Хотела Фрушке Терме)

16:00 21:00
16:15 21:15
17:45 21:30
18:00 00:30
18:15 00:45
20:00 01:00
20:15 01:30

Партнер програма „Вила” и програмског лука „Хероине” је Ерсте банка. Више детаља о самом фестивалу, сатнице, мапу, али и информације о четири предвиђена аутобуска стајалишта, можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

Leave a comment