Јована Мркшић студенткиња је треће године Чисте енергетске технологије Факултета техничких наука и када је видела да се одржава Зелени хакатон на тему “Зелена мобилност – иновације за здравију средину“ одмах се пријавила. Како каже, хтела је да упозна колеге са других смерова и универзитета, да би на крају заједно са њима, у екипи Something green, направила и победнички пројекат.

Зелени Хакатон

„Суштина пројекта јесте да се деца основношколског узраста информишу о томе шта и на који начин рециклирати кроз мобилну апликацију – игрицу коју би играли током самог учења. Преко ње би деца скупљала одређене поене, откључавала нове вештине у игрици и тако долазила до одређеног циља“, објашњава Јована.
Прво место ипак морали су да поделе са још једном екипом која је имала сличан пројекат, с фокусом на старију доб. Заједно освојили су новчану награду, а своје пројекте представиће и Граду Новом Саду у нади да ће добити и своју практичну употребу.
То је и један од циљева овог хакатона, да решења која понуде студенти заиста и нађу своју примену. Још једна специфичност јесте што је он једини који је укључивао студенте различитих професија, не искључиво техничких наука или оних који имају примењено софтверско инжењерство као дисциплину, како то обично бива.
„Такође желели смо широко да поставимо тему, зато је Зелени хакатон, са еколошком темом која нас све погађа, а у основи ког је Зелена агенда и све оне одредбе и стратегије које имамо и на локалном, националном и нивоу ЕУ“, каже Владимир Тодоговић, саветник за стартапе и компаније у Научно-технолошком парку у Новом Саду и један од организатора Зеленог хакатона.
Како каже сви награђени радови су високог квалитета и пре свега неопходни сваком граду како бисмо имали тзв. „здраве градове“. Здрава животна средина је право свих људи, рекла је и доц. др Снежана Укропина, начелница Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине и чланица жирија.
„Зато је важна активна партиципација становништва у доношењу одлука битних за здравље, али и мултисекторска сарадња, с обзиром на то да здравље није само одговорност здравствене службе већ и других сектора“, истакла је Укропина.
Зелени хакатон креиран је с циљем да учесници осмисле и направе ИТ решење на задату тему за 48 сати. Трочлани тимови искористили су своја знања и вештине из различитих области, али стекли и незаборавна искуства у реалном окружењу која им значе у даљем напредовању и унапређењу каријере. Тимови су имали помоц́ својих ментора и двочасовно предавање из области зелене агенде у оквиру Кластера 4.
Зелени хакатон “Зелена мобилност – иновације за здравију средину“ организовао је ЕУ инфо поинт Нови Сад у сарадњи са Научнотехнолошким парком, а поводом обележавања Дана Европе.

Leave a comment