Jачање уметничке сцене кроз допринос видљивости младих и неафирмисаних уметника и тема главни је циљ јавног конкурса „Уметници.Сад“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, а који по први пут обухвата уметнике и уметнице из целе Србије. 

Позив за уметнике!

Са идејом да се подигну капацитети уметничке сцене те да се она подстакне на умрежавање и повезивање с уметницима и уметничким колективима из земље, Европе и света, овај јавни конкурс за подршку уметницима у 2022. години односи се на пројекте који ће бити одабрани и реализовани у оквиру програмског лука „Калеидоскоп културе“, од 1. септембра до 10. октобра 2022. године. 

„Калеидоскоп културе” један је од два програмска лука Европске престонице културе захваљујући ком је, уз „Дочек“, Нови Сад добио и Награду за најбољи европски тренд бренд у области културе, у новембру 2021. године у Дрездену. То су такође и једина два, од осам програмских лукова, који се реализују већ пет година уназад и претендују да остану легат граду и након титуле.

Како „Калеидоскоп културе“ представља целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, тако обухвата и најразличитије врсте уметности, подељене током пет недеља, па ће тако кроз јавни конкурс бити подржани пројекти из области: сценске, извођачке, ликовне, визуелне, примењене уметности, дизајна и архитектуре, аудио-визуелног и дигиталног стваралаштва и мултимедија, књижевности и литературе, уличне уметности и других. 

Јавни конкурс је намењен уметницима, студентима, културним радницима старости до 35 година са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије, који ће своје уметничке радове/ програме презентовати у просторима мреже културних станица, Креативном дистрикту и на „Новим местима” – малим, урбаним, јавним целинама у Новом Саду.

Рок за пријаву на јавни конкурс је најкасније до 24.6.2022. године до 15:00 часова. 

Више детаља о јавном конкурсу, потребној документацији и начину пријављивања можете пронаћи на сајту novisad2022.rs, у делу Јавни позиви.

Конкурс „Уметници.Сад“ Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ покренула је пре две године, као вид подршке локалној уметничкој сцени услед последица које је за уметничку сцену имала пандемија коронавируса. 

Од самог почетка реализације конкурса „Уметници. Сад“ подршку пружа IDEA.  

Leave a comment