Веровали или не – опет смо обрнули један круг лета и зиме и ево нас опет на прагу лета и на прагу годишњих одмора када правимо планове. Време лети, и управо оно нам је потребно да се смењује како бисмо се зажелели подједнако и летовања и зимовања. Мај је већ увелико стартовао, а ми сви већ од јула можемо користити нови годишњи одмор. Неко је уштедео и дане старог одмора, па је можда већ у мају отишао на неку топлу дестинацију.

unsplash.com Како и где летујемо 2022. године?

Главе дилеме су нам: 

Да ли се одлучити за море или за планину? Избори могу бити потпуно различити, у зависности од могућности, старосне доби и личних жеља. Уколико волимо сунце, прија нам морска вода и значи нам за дисајне органе – одаберимо неку варијатну за морско летовање. Са друге стране, уколико не волите далек пут, не радујете се  активном одмору нити сунчању, већ вам је потребно да се надишете свежег, чистог ваздуха,  да се наспавате и шетате кроз зелену оазу, да будете сами или са партнером далеко од гужве, да пробате домаће специјалитете – упутите се на неку планину у близини или путем сеоског туризма пронађите неко сеоце које ће вас угостити. Шта год да одлучите – битно је да уживате сваки дан одмора и радујете се сваком новом дану.

Да ли путовати аутом, аутобусом или авионом? Такође питање које зависи највише од личних могућности као и локације дестинације. Свакако, битно је да добро размислите о каквом се путу ради, колико је дуг пут и колико је далека дестинација, какве су вам финансијске могућности и наравно како подносите путовање. Којим год превозним средством да кренете, будите обазриви и нека вам је срећан пут!

Да ли ићи у иностранство или се одлучити за домаћи туризам? У зависности од могућности, али исто тако и жеља, неко ће једва дочекати пут преко границе а неко ће се подједнако радовати да приходује домаћем туризму. Неко ће се радовати да путује 12 или чак 24 сата а неко ће бити срећан што летује у домаћој брвнари до које ће стићи истог дана када и крене на пут. Старији људи или они са здравственим потешкоћама – обратиће пажњу на дестинацију као и на конфор и квалитет услуге на уштрб авантура активног узбудљивог одмора.

Могућности, прилике и жеље могу бити веома различите – тако да свачији избор је део његове особене ситуације и не можемо се упоређивати са другима. Оно што је најбитније јесте, да је ваш одмор вама најдрагоценији и најбољи могући који је могао да постоји у датом тренутку. Зато извагајте своје могућности, околности, потребе и  жеље, исто тако уважите исто и код парнера који иде са вама на пут како бисте дошли до компромисног договора и задовољавајућег одмора за обе стране. Немојте никог оптеретити, нити дозволит да вам неко намеће свој избор.

Запамтите – сваки пут на који сте кренули који вам дарује ново лепо јутро  које дочекате је пут вашег уживања и следите његове путоказе. Срећно!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment