Коимбра- студентски Португал

Унутрашњост студентског града

Коимбра је четврти по величини град у Португалији. Смештен је у средишњем делу регије и на брду десне обале реке Мондего. Град има очувано старо језгро, и поседује много цркава и старих здања. У њему се налази најстарији универзитет у Португалији који је основао краљ Динис 1290. године.

Улазак у студентски град

Он је прави студентски град са много студената из читавог света. Оно што је задивљујуће када прилазите Универзитету је величанствена архитектура, пространство и најлепши поглед на читав град. Универзитет је смештен у средњевековну палату. У њему се налази најбогатија библиотека у Европи која чува око 200.000 књига из права, филозофије, медицине и теологије.

Библиотека Жоанина

На улазу у универзитет од студената можете купити хемијске у разним бојама, као допринос њиховом фонду. Студенти су у црним униформама који имају плаштове и изгледају као да су из неког магичног света. Држе до традиције старе неколико стотина година –  студенти су у својим традиционалним униформама са плаштом које сте могли да видите свуда по улицама марширајући са осмесима на лицима и певајући, јер су завршили семестар и још једну годину.

Традицонална прослава студената

Сваки факултет или смер  има своју боју тако да поред својих униформи носе шешир, штап и значку у боји била она жута, црвена, плава итд. и по традицији спаљују се траке у тој истој боји као знак успешног завршетка године. То се све одвија не само на улицама града Коимбре већ широм земље уз славље које траје по читав дан и ноћ.

Студенткиња

Занимљивост коју смо чули о овом месту јесте да је постојао академски затвор у који би били слани студенти због одређених прекршаја попут крађе књига, бежање са наставе итд. Казна им је била да учествују у радовима на Универзитету од раног јутра до вечерњих сати и после би били враћени у своје ћелије. У зависности од тежине случаја служили би казну од неколико сати до пар месеци.

Традиционално обележје

 

Журка поводом прославе

Коимбра као град има много археолошких налазишта још из времена Римљана и подељен је на горњи и доњи град. Шетајући улицама стрме калдрме, посматрајући необичне старе грађевине, цркве води вас у богату историју овог градића.

Стара катедрала

На главној улици у самом центру можете наићи на студенте који певају, свирају и играју забављајући пролазнике, а тиме и прикупљају новац за школовање. Универзитет данас директно обликује културни живот овог градића и има око 20.000 студената. Унеско је 2013. године прогласио ово место светском културном баштином истичући његову архитектуру, културу и јединствену традицију. Овде је такође основан најстарији универзитетски синдикат студената у Португалу и важна ваннаставна структура.

Студенти на главној улици певају
Студенти на главној улици забављају пролазнике

Верујем да би свака млада особа пожелела да студира у Коибри и доживи једно незаборавно искуство, али једно је сигурно – свако ко дође као туриста у овај градић заљубиће се у његову лепоту  и остаће му једно посебно сећање.

Музеј у Коимбри

Текст и фото: Марија Ердељи

Leave a comment