Уколико желите да путујете по Србији, а нисте се још одлучили који град да посетите, мој предлог је да то буде ,,Мали Беч“. У питању је град на северозападу земље који носи титулу најзеленијег града у Србији и од недавно, најлепшег. Ово је наш предлог за 10 места која  морате посетити у Сомбору:

 

Жупанија

Ако сте заљубљеници у нека старија времена, ова грађевина оставиће вас без даха. Прелепа жупанија представља симбол града и отисак 19. века и аустро – угарске  културе на овим просторима. У њој се налази и чувена слика ,,Битке код Сенте“ која представља право историјско благо овог града. Данас се ту налазе и канцеларије градске управе, скупштина града и канцеларија градоначелника.

Народно позориште Сомбор

Град који може да се похвали једним од најлепших позоришта у Србији је Сомбор. Богат репертоар позоришта, добар квалитет представа и ванвременски изглед саме грађевине, засигурно вас неће оставити равнодушним. Испред позоришта се налази Трг Косте Трифковића који је права атракција зими због своје прелепе декорације.

Српска читаоница

Још предлог је  посета сомборској Српској читаоници. У старом, елегантном стилу, њена унутрашњост ће вас одушевити. Данас је она својеврсна галерија, али је и место одржавања многих књижевних вечери.

Галерија Милан Коњовић

Милан Коњовић је веома значајна личност овог града и сав свој рад оставио је родном граду. Уколико сте љубитељи ликовне уметности, посета ове галерије за вас ће бити прави ужитак

Музеј града Сомбора

Историја града Сомбора веома је богата и занимљива и можете се боље упознати са њом кроз посету градском музеју. Стална поставка је велика и разноврсна  и свако може пронаћи нешто занимљиво за себе.

Кућа Лазе Костића

У самом центру налази се кућа породице Паланачки, веома угледне некадашње сомборске породице и касније, куће Лазе Костића. Сомборци су у част Лази Костића подигли споменик са његовим ликом испред ове куће. Фотографија са Лазом је неизбежна када се дође у овај град.

Градска кућа

Прелепог изгледа споља и богате историје коју са собом носи, Градска кућа је симбол града Сомбора. У њеном приземљу налазе се два најпопуларнија сомборска кафића у којима можете уживати у прелепој кафи или јелу. Градска кућа гледа са задње стране ка чувеном ,,Ћелавом тргу” који је такође атракција током зимских празника.

Кафић ,,Салаш у срцу града”

У оквиру некадашњег замка богате породице, данас се налази кафић у старом стилу у коме можете уживати у  сликама града и пријатној атмосфери. Током лета у оквиру овог кафића можете пробати најбољи пасуљ у граду.

Кафић ,,Де сол”

Кроз Сомбор протиче Велики Бачки канал и један од кафића који се налази на његовој обали је Де сол. Он је идеално место за предах у врелим летњим данима.

Ресторан ,,Дида Хорњаков салаш”

Сомбор је познат по салашима који се налазе на периферији града,  и један од њих који чува ту традиционалну нит града је управо Дида Хорњаков салаш. Овде можете преноћити  или свратити на традиционални војвођански ручак.

Надамо се да ћете уживати у Сомбору!

Александра Младеновић

Фото: Александар Радишић

Leave a comment